Selectați pagina

SUA va permite bărbaților homosexuali să doneze sânge

SUA va permite bărbaților homosexuali să doneze sânge

donare singeAdministrația pentru Produse Alimentare și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) va permite bărbaților homosexuali să doneze sânge dacă aceștia au fost celibatari pe parcursul ultimului an.

Interdicția impusă comunității gay din SUA a durat 30 de ani și a intrat în vigoare la începutul crizei HIV/SIDA din anii 1980.

Câțiva activiști au catalogat „regula unui an” discriminatorie. O lege asemănătoare există în țări precum Marea Britanie, Austria și Japonia.
Grupurile responsabile de donarea de sânge au lobat intens această schimbare, afirmând că interdicția este „neîntemeiată din punct de vedere medical”.

„Deși e un pas în direcția corectă, legea continuă să discrimineze bărbații gay și bisexuali. Această lege nu poate fi justificată în lumina tehnologiei moderne de care dispunem”, afirmă activistul David Stacy.

Decizia FDA a fost o reacție la o recomandare formală, la nivel federal, emisă în 2014. Agențiile federale din SUA au stabilit un set de standarde naționale pentru donarea de sânge.

Înainte ca legea să se schimbe, potențialii donatori din SUA care admiteau că au întreținut relații sexuale cu alți bărbați nu aveau voie să doneze sânge.

Astăzi, bărbații gay sunt tratați precum și alte grupuri de risc. Persoanele ce au întreținut relații cu prostituate sau și-au injectat droguri în ultimele 12 luni la fel nu au dreptul să doneze sânge.

Sursa: timpul.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *