Selectați pagina

SUA: Sistemul de recunoaştere facială al Facebook, in vizorul justitiei

SUA: Sistemul de recunoaştere facială al Facebook, in vizorul justitiei

facebookFacebook va trebui să răspundă în faţa justiţiei din California în legătură cu colectarea ilegală a datelor private ale utilizatorilor, legate de un instrument servind la identificarea automată a persoanelor care figurează în fotografiile publicate pe reţeaua sa.

Judecătorul din San Francisco, James Donato a respins joi un apel al reţelei sociale americane şi a găsit admisibile plângerile a trei utilizatori care reproşează Facebook că a colectat “în secret şi fără acordul lor” datele biometrice legate de chipul lor şi apoi le-au folosit pentru a face recunoaştere facială.

Litigiul se referă la o funcţie lansată de Facebook în anul 2010 care sugerează numele utilizatorilor identificaţi după fotografiile publicate pe reţea.

Această funcţie se bazează pe un program de recunoaştere facială care scanează fotografiile din reţea, unde persoanele sunt deja identificate, pentru a forma un fel de profile care listează caracterele geometrice ale feţei proprii fiecărui individ în parte. Aceste profiluri sunt apoi comparate cu noi imagini postate pentru a face identificarea.

“Instanţa acceptă ca adevărate afirmaţiile reclamanţilor potrivit cărora tehnologia de recunoaştere facială a Facebook include o scanare a geometriei feţei fără consimţământul reclamanţilor”, se spune în decizia scrisă a judecătorului James Donato, care a considerat “plauzibilă” cererea lor de compensare daune-interese.

Instrumentul de recunoaştere facială al Facebook a ridicat deja îngrijorări cu privire la respectarea vieţii private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora gigantul informatic a suspendat utilizarea acestuia în anul 2012, precizeaza agerpres.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *