Selectați pagina

SUA se pregătește către cel de-al III-lea război mondial

SUA se pregătește către cel de-al III-lea război mondial

Activităţile militare în creştere în întreaga lume ale Rusiei îi îngrijorează pe oficialii militari americani de top, care au declarat că remodelează planurile privind bugetul apărării pentru a aborda mai bine ceea ce consideră acum a fi cea mai presantă ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite, relatează luni Reuters.

„Rusia este ameninţarea numărul 1 pentru Statele Unite. Avem de a face cu un număr de ameninţări, dar Rusia ar putea fi, din cauza aspectului nuclear, o ameninţare existenţială pentru Statele Unite”, a declarat secretarul Forţelor Aeriene, Deborah James, pentru Reuters, într-un interviu la Forumul Reagan pentru Apărare Naţională, o reuniune care are loc anual.

James, alături de şeful de operaţiuni navale, amiralul John Richardson, şi subsecretarul de stat la Pentagon însărcinat cu achiziţiile, Frank Kendall, şi-au exprimat cu toţii îngrijorarea crescută faţă de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în interviuri acordate sîmbătă seară. Comentariile lor intervin în timp ce Pentagonul finalizează o evaluare de securitate clasificată pentru preşedintele ales Donald Trump, care a promis atît să crească cheltuielile de apărare ale Statelor Unite, cît şi să construiască legături mai apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Diplomaţi europeni se tem că Moscova ar putea folosi timpul înainte de învestirea în funcţie a lui Trump pentru a lansa mai multe ofensive în Ucraina şi Siria, pînă ce preşedintele Barack Obama va preda mandatul, la 20 ianuarie.

Niciunul dintre oficialităţile americane nu a oferit detalii cu privire la modul în care aceste preocupări ar afecta bugetul, dar oficiali din cadrul apărării au subliniat necesitatea de a se concentra pe domenii precum securitatea cibernetică, spaţiul, capacităţile nucleare şi de apărare antirachetă, unde Rusia a dezvoltat noi competenţe în ultimii ani. Generalul Joseph Dunford, şeful statului major interarme, a declarat la conferinţă că scopul Rusiei este de a contracara NATO, de a-i submina credibilitatea şi limita capacitatea armatei americane de a-şi proiecta puterea în întreaga lume.

Richardson a afirmat că Forţele Navale observă o activitate crescută a Rusiei în întreaga lume, inclusiv desfăşurarea fără precedent a unui grup de nave de luptă în Marea Mediterană, lansarea de rachete de pe nave în Marea Caspică, activităţi crescute ale submarinelor în Atlanticul de Nord, precum şi o creştere a prezenţei navale în Pacific. El a adăugat că au loc în continuare incidente în care sînt implicate avioane ruseşti în apropierea unor aparate de zbor americane, uneori pînă la o distanţă de numai 10 metri, în unele cazuri aceste avioane avînd un comportament “haotic.”

Dialogul dintre ofiţeri ai marinei americane şi ruse a încetat de la anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014, în contrast cu zilele Războiului Rece, cînd oficiali americani şi ruşi erau în contact cu o mai mare regularitate, a spus el. James este în asentimentul lui Richardson în ceea ce priveşte preocupările faţă de Rusia, invocînd ceea ce ea a numit drept incidente “foarte îngrijorătoare” atacurile cibernetice ale unor hackeri ruşi asupra unor instituţii ale SUA.

Richardson s-a mai declarat foarte preocupat şi de o relatare a ministrului norvegian al apărării Ine Eriksen Soereide, care a declarat că Rusia are acum capacitatea de a tăia rutele de reaprovizionare spre Europa prin intermediul activităţilor sale în regiunea arctică.

 SURSA: capital.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *