Selectați pagina

SUA: Doi CIMPANZEI au obţinut statutul de PERSOANĂ

SUA: Doi CIMPANZEI au obţinut statutul de PERSOANĂ

cimpanzei-persoaneHercules şi Leo sunt primii cimpanzei care au dobândit, în mod oficial, statutul de „persoană” în urma unei decizii a statului New York, informează euroactiv.ro.

Cei doi cimpanzei au fost subiecţii unui studiu derulat de Universitatea din Long Island, care urmărea evoluţia mersului biped la oameni.
Din 20 aprilie 2015, Leo şi Hercules beneficiază de Habeas Corpus, astfel încât Universitatea Stony Brook este nevoită astfel să justifice motivul captivităţii celor două primate, care ar echivala cu detenţia unor persoane.
Lupta pentru salvarea celor doi cimpanzei şi relocarea lor în cadrul unui habitat natural amenajat în Fort Pierce, Florida, a început în 2013, la iniţiativa organizaţiei The Nonhuman Rights Projects (NhRP).
Instanţa Supremă din New Zork a decis astfel, după doi ani, ca cei doi cimpanzei să beneficieze de statutul de persoană, cu toate că nu au fost consideraţi fiinţe umane.
„O persoană nu este sinonim cu „uman”, ci desemnează o entitate cu capacităţi intelectuale suficient de mari pentru a beneficia de anumite drepturi”,susţin reprezentanţii organizaţiei NhRP.

Sanctuarul pentru salvarea cimpanzeilor, din Florida este alcătuit din 13 insule artificiale, ale unui lac şi reproduce cu fidelitate condiţiile habitatului natural din Nordul Americii şi Africii, pentru 250 de primate care sunt adăpostite acolo.

1 Comentariu

  1. cristian

    mai dementi,cretini,bolnavi psihic ca cerecetatori americani nu exista alti pe fata pamantului.este rau ra fi prost si cu acte in regula.cum poti sa acorzi unor maimute statutul de oameni cand ele sunt animale.cat de mult a avansat cretinismul si prostia.cote alarmante.
    americani=cretini,dementi.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *