Selectați pagina

SUA dezvoltă o armă biologică, care ar răspîndi viruşi asupra populaţiei prin intermediul insectelor

SUA dezvoltă o armă biologică, care ar răspîndi viruşi asupra populaţiei prin intermediul insectelor

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) – Agenția de Cercetare Avansată din Apărarelucrează la o armă biologică agricolă, iar o echipă de oameni de știință au vorbit despre asta. O echipă de oameni de știință sună alarma într-un nou raport al Science Policy Forum despre un program misterios al guvernului american care dezvoltă virusuri modificate genetic ce ar urma a fi dispersate în mediul înconjurător folosind insecte. Virusul infectat sau insectele „Frankenstein” sunt dezvoltate ca contramăsuri împotriva potențialelor amenințări naturale și inginerice la aprovizionarea cu alimente din SUA.

Programul este gestionat de Agenția de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) a Pentagonului și ar putea fi privită ca o încercare de a dezvolta o nouă clasă de arme biologice care ar determina alte națiuni să caute arme similare, au avertizat specialiștii.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Biologie Evolutivă și Universitatea din Freiburg atât din Germania, cât și de la Universitatea din Montpellier, Franța, sugerează că programul DARPA ar putea încălca Convenția privind armele biologice, primul tratat multilateral de dezarmare care interzice dezvoltarea, producția și stocarea de arme biologice și de toxine.

Intitulat „Aliații insectelor„, DARPA a început să modifice insectele în 2017, având în plan producerea de culturi mai rezistente pentru a ajuta agricultorii ce sunt ocupați de schimbările climatice, secetă, îngheț, inundații, salinitate și boli, a spus Gizmodo. Tehnologia aflată în centrul programului este o metodă cu totul nouă de modificare a culturilor. În loc să modifice semințele într-un laborator, fermierii ar trimite roiuri de insecte în culturile lor, unde acestea modificate genetic ar infecta plantele cu un virus care trece de-a lungul noilor gene, un proces cunoscut sub numele de alterare genetică orizontală. Prin urmare, numele tehnologiei – Agenți Orizontali pentru Modificarea Genetică a Mediului (HEGAA). 

Pentru ca HEGAA să funcționeze, Gizmodo explică faptul că laboratoarele DARPA dezvoltă un virus care este inserat în cromozomul unui organism țintă. Oamenii de știință ar folosi frunzele și răsaduri modificate genetic în laborator utilizând CRISPR sau o variantă a unui sistem de editare a genei, pentru a transporta virusul în culturi. Fiecare plantă ar fi apoi infectată de insectă, declanșând efectele intenționate ale protejării culturilor de amenințările naturale și / sau umane. Cu toate acestea, autorul principal al raportului, Richard Guy Reeves de la Departamentul de Genetică Evolutivă al Institutului Max Planck pentru Biologie Evolutivă, declară că Programul Aliați ai Insectelor de la DARPA este deranjant și un exemplu de cercetare cu dublă utilizare în care guvernul SUA, în plus pentru a ajuta culturile agricultorilor, dezvoltă, de asemenea, o armă biologică.

Insecte Allies este susținută potrivit surselor, cu finanțare de 27 de milioane de dolari. Potrivit lui Gizmodo, există patru echipe de cercetare academică care lucrează în prezent la proiect, inclusiv cercetători de la Institutul Boyce Thompson din New York, Universitatea de Stat din Pennsylvania, Ohio State University și Universitatea din Texas, Austin. DARPA susține că „toate cercetările sunt efectuate în laboratoare închise, sere sau alte instalații securizate” și că insectele au viața închisă în interior pentru a limita răspândirea lor. Până în 2020 sau 2021, DARPA intenționează să testeze insectele infectate cu virusuri pe culturile din sere, în locații nedivulgate.

Reeves a spus că folosirea insectelor ca vehicul pentru modificarea genetică este o idee oribilă, deoarece acestea nu pot fi controlate și indică faptul că sprayierea tradițională din aer pentru livrarea HEGAA reprezintă cel mai sigur pariu. DARPA spune că insectele sunt singura soluție practică, deoarece pulverizarea prin aer a HEGAA ar necesita o infrastructură agricolă sporită – ceva care nu este disponibil pentru toți agricultorii. Raportul specifică modul în care în prezent nu există un cadru de reglementare global, care să sprijine acest nou mod de transport al HEGAA către culturi, care, dacă nu ar fi supravegheate corect, ar putea conduce la eventuale neajunsuri.

Oamenii de știință din raport interpretează programul cu insecte DARPA ca fiind „o intenție de a dezvolta un mijloc de livrare a HEGAA în scopuri ofensive”, cum ar fi efectuarea războiului biologic. Aceste insecte modificate genetic ar putea fi implantate cu o boală periculoasă de ucidere a plantelor pe care administrația Trump ar putea să o elibereze asupra terenurilor agricole din Venezuela, Siria, Iran, Coreea de Nord, Rusia și chiar China, care ar decima aprovizionarea în masă cu alimente a țărilor respective. Introducerea acestei tehnologii potențial periculoase, susțin cercetătorii, ar introduce o nouă clasă de arme biologice, insecte purtătoare infectate, care ar putea fi considerate arme de distrugere în masă. Oamenii de știință avertizează că această tehnologie ar stimula națiunile rivale să dezvolte programe similare cu insecte.

Ca răspuns la o întrebare Gizmodo, un purtător de cuvânt al DARPA a declarat că salută dialogul academic cu privire la Programul Aliații Insectelor, dar critică concluzia raportului, spunând că este „înșelătoare și încurcată cu inexactități„. Blake Bextine, manager de program al DARPA pentru acest program, respinge multe dintre afirmațiile făcute de Reeves.

DARPA nu produce arme biologice și respingem scenariul ipotetic„, a declarat Bextine Gizmodo. „Acceptăm și suntem de acord cu preocupările legate de potențiala dublă utilizare a tehnologiei, o problemă care apare cu aproape fiecare nouă tehnologie puternică. Această preocupare este tocmai de ce am structurat acest program așa cum am făcut-o, ca o cercetare transparentă, condusă de universități, efortul fundamental de cercetare beneficiază de participarea activă a autorităților de reglementare și a eticilor și de comunicarea proactivă cu factorii de decizie „, a spus Bextine.

Scopul programului Allied Insect, afirmă el, este să se pregătească pentru o nouă eră a amenințărilor emergente la adresa agriculturii americane. Brextine a adăugat că DARPA evaluează impactul potențial al HEGAA asupra mediului: „DARPA este extraordinar de sensibilă la riscurile de mediu și la efectele nedorite și a structurat programul pentru a le identifica și a le atenua„, a spus el. „DARPA a impus niveluri multiple de biosecuritate în fiecare etapă a programului.”

Dacă programul DARPA reușește, aceștia vor dezvolta tratamente cu câștig de funcție care pot fi livrate „plantelor corecte” și „țesutului corect”, a spus el. Cu alte cuvinte, DARPA dorește insecte-arme biologice ghidate cu precizie. Jason Delborne, profesor asociat la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, un expert în ingineria genetică, declară că preocupările par „adecvate”.

Implicațiile sociale, etice, politice și ecologice ale producerii HEGAA sunt semnificative și demne de același nivel de atenție ca explorarea științei care stă la baza tehnologiei potențiale„, a declarat Delborne pentru Gizmodo.

Autorii argumentează convingător că specificarea insectelor ca mecanism de livrare preferat pentru HEGAA este slab justificată de viziunile aplicațiilor agricole. Infrastructura și expertiza necesară pentru pulverizarea câmpurilor agricole – cel puțin în contextul SUA – este bine stabilită și acest mecanism de livrare oferă un control mai mare asupra răspândirii potențiale a unui HEGAA „.

DARPA ar putea fi pe punctul de a obține o nouă armă biologică, care ar fi cu siguranță folosită împotriva Venezuelei, Siriei, Iranului, Coreei de Nord, Rusiei și chiar a Chinei, pentru a bloca aprovizionarea cu alimente a țărilor și ar putea duce la o schimbare de regim fără a trage nici un singur foc – acesta poate fi un viitor al războiului.

Sursa: https://www.zerohedge.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *