Selectați pagina

SUA concentrează în Estul Europei importante echipamente militare

SUA concentrează în Estul Europei importante echipamente militare

armamentRomânia, Bulgaria,Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi secretarul Apărării al Statelor Unite, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn.

Carter a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters, în pagina electronică.

În timpul vizitei sale la Tallinn, Carter a declarat că ţările baltice – Estonia, Lituania şi Letonia, alături de Bulgaria, România şi Polonia au acceptat să găzduiască elemente ale acestui echipament. O parte din echipament va fi amplasat în Germania.

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă.

Statele Unite nu au dezvăluit oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul, dar informaţiile apărute în presă în legătură cu planificarea militară au generat un răspuns virulent din partea Moscovei înaintea turneului lui Carter în Europa din această săptămână.

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia va fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an. Carter a condamnat „retorica dezlănţuită” a Rusiei privind armamentul nuclear.

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, au declarat oficialii.

Sursa: http://independent.md/

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *