Consumatorii achită nejustificat peste 4 milioane dolari anual din cauza pierderilor de gaz prea mari în gazoductele de distribuţie, relevă un studiu realizat de experţii Comunităţii „WatchDog.MD” Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu, notează Noi.md.

Potrivit experților, în ultimii 20 de ani fraude masive au avut loc la „Moldovagaz”, toate acestea sub protecția acționarilor și instituțiilor de stat. Administrarea defectuoasă a companiei a condus la creşterea neîntemeiată a cheltuielilor şi delapidarea patrimoniului întreprinderii, semnalează experții.

O parte din aceste cheltuieli nejustificate sînt incluse în tarifele pentru gaz, iar altă parte a condus la majorarea datoriilor companiei. Toate încălcările depistate în urma controalelor Curţii de Conturi sau ANRE nu s-au soldat cu sancţionarea persoanelor din administraţia „Moldovagaz”. Dimpotrivă, persoanele care au efectuat controale s-au ales cu dosare penale, iar în cazul unui fost director ANRE a avut loc o tentativă de asasinare în 2012, se arată în studiu.

Una dintre ilegalitățile depistate denotă că consumatorii de gaze au plătit circa 1,5 miliarde lei în plus drept rezultat al reevaluării ilegale din 2009 şi majorării costurilor de amortizare.

Studiul mai arată că în 2015 „Moldovagaz” a cheltuit circa 90,5 milioane lei pentru asigurarea mijloacelor fixe, cheltuieli de asemenea nejustificate. Experţii consideră că preţul de asigurare este extrem t de mare – circa 3,4% din valoarea patrimoniului, iar „Moldovagaz” nu a analizat ce accidente au avut loc şi care ar fi valoarea pagubelor.

În studiu se menţionează că „Moldovagaz” cheltuiește bani nejustificat pentru servicii dubioase de asistenţă juridică.  Compania ar fi contractat servicii juridice de la cabinetul avocatului V. Mînzat, dar și firme printre asociaţii căreia figurează ex-ministrul justiţiei Vitalie Pîrlog şi ex-viceministrul justiţiei Nicolae Eşanu.

Totodată, din cauza unor prevederi abuzive în contractul privind tranzitul gazelor, „Moldovagaz” ratează anual circa 22% din veniturile de tranzit. Experţii afirmă că veniturile din tranzitul de gaze sînt repartizate abuziv 50/50 între R. Moldova şi regiunea transnistreană. Prin urmare, compania ratează anual circa 200 milioane lei din veniturile pentru tranzitarea gazelor.Experţii recomandă efectuarea unui audit la „Moldovagaz” şi toate subdiviziunile sale, de la momentul înfiinţării.