Selectați pagina

STUDIU | Schimbarea climatica va afecta într-o mare măsura orașele europene. ONU cere măsuri urgente pentru zonele urbane

STUDIU | Schimbarea climatica va afecta într-o mare măsura orașele europene. ONU cere măsuri urgente pentru zonele urbane

Zona Mării Britanii și zona centrală și sudică a Europei vor fi serios afectate de schimbarea climatică și se cer luarea unor măsuri urgente prin care impactul să fie diminuat, scrie un studiu realizat de Universitatea Newcastle, potrivit The Guardian.

În cadrul a 571 de orașe studiate, s-a observat o înrăutățire a caniculei și, în cazul scenariului pesimist, cercetătorii au prezis că zonă sudică a Europei va experimenta inundații de 14 ori mai severe decât cele de astăzi.în

Chiar și în cadrul celui mai optimist scenariu, 85% dintre orașele Marii Britanii vor cunoaște o creștere semnificativă a inundațiilor.

“Chiar dacă regiunile din sudul Europei sunt adaptate pentru a face față inundațiilor, acest nivel de schimbare ar putea întrece această limită”, susține Selma Guerreiro, autorul principal al studiului.

În timp ce orașele din sudul Europei vor cunoaște o creștere a numărului de zile de caniculă, regiunile din zona centrală vor avea parte de cea ai mare creștere de temperaturi-care oscilează între 2 și 7 grade celsius în cel mai optimist scenariu și între 8 și 14 grade celsius în cel mai pesimist, susțin același surse.

Lisabona și Madrid fac parte din topul orașelor care vor avea parte de o creștere a frecvenței și a magnitudinii secetei, în timp ce Atena și Sofia ar putea experimenta cele mai grave creșteri ale episoadelor de secetă și caniculă.

Dintre toate orașele europene, cele care vor fi cel mai puternic lovite de inundații sunt Dublin, Helsinki, Zagreb, Vilnius și Riga.

În luna martie, organismul științific al ONU, însărcinat cu evaluarea riscurilor încălzirii globale, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), va ține o conferința al cărei scop este analizeze diferitele metode prin care orașele și populația se pot pregăti pentru această schimbare majoră, cu ajutorul unor construcții și infrastructuri mai potrivite.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке