Selectați pagina

Studiu Salvati Copiii: 95 de copii ar putea fi salvati in fiecare ora, daca ar fi alaptati imediat dupa nastere

Studiu Salvati Copiii: 95 de copii ar putea fi salvati in fiecare ora, daca ar fi alaptati imediat dupa nastere

Superfood-for-babies1Un studiu efectuat de organizatia Salvati Copiii International arata ca 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume – 830.000 de bebelusi pe an – daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Raportul “Supermancare pentru bebelusi” (“Superfood for babies”) arata ca, daca bebelusii ar primi colostru – primul lapte matern, in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla. Mai mult, daca mamele ar continua alaptarea in urmatoarele 6 luni, ar fi cu pana la 15 ori mai putin probabil ca un copil dintr-o tara in curs de dezvoltare sa moara din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.

Salvaţi Copiii consideră că progresul enorm făcut deja în reducerea mortalităţii infantile ar putea fi accelerat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze. Din păcate, există piedici majore în promovarea acestor beneficii, sustine organizatia:

·    Lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare în privinţa alăptării. În unele locuri din lume, in loc de salvatorul colostru, copiii sunt hrăniţi cu unt de shea, cafea sau cenuşă în prima oră de viaţă.

·    Lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor în ţările în curs de dezvoltare

·    Lipsa unei legislaţii care să protejeze mama. Pentru femei devine astfel o adevărată provocare să alăpteze şi să se întoarcă la muncă

·    Practicile de marketing ale unor companii care produc substituenţi de lapte matern, ce pot avea ca efect impresia greşită că laptele praf este cea mai bună alimentaţie pentru copii

Studiul “Supermâncare pentru bebeluşi” subliniază practicile de marketing chestionabile ale unor companii producătoare de subtituenţi ai laptelui matern.  Deşi există din 1981 un Cod internaţional adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru practicile de marketing aplicate în cazul substituenţilor laptelui matern, acest cod este încălcat adesea. În estul Asiei şi Pacific, numărul mamelor care alăptează a scăzut de la 45% în 2006 la 29% în 2012.  În Pakistan, 20% din asistenţii sociali au primit materiale promoţionale de la reprezentanţii companiilor producătoare de substituenţi de lapte matern. În China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistenţii sociali sau au fost contactate direct de producători.

În 2010, în România a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern (PL-x nr. 734/2011). Proiectul de lege este înregistrat la Camera Deputaților (cameră decizională) încă din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sănătate și familie şi Comisiei pentru industrii și servicii.

Salvaţi Copiii România a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptării  proiectului de lege. “Am trimis o scrisoare către preşedinţii celor două comisii, doamnei Rodica Nassar – Președintele Comisiei pentru sănătate și familie și domnului Iulian Iancu – Președintele Comisiei pentru industrii și servicii, în care am arătat că este vitală adoptarea acestui proiect de lege. Vorbim despre înlesnirea alinierii la standardele internaționale, dar și despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensă pe tema drepturilor consumatorilor, în general, și  despre drepturile mamei și copilului, în special. România trebuie să fie parte în dezbaterea pentru instituirea unei legislații adecvate și eficiente în domeniul reglementării marketingului pentru substituenţii de lapte matern”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv “Salvaţi Copiii România”.

În România, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în 2011, 15% din copiii născuţi în Spitale Prietene ale Copiilor, au fost alăptaţi în prima jumătate de oră de viaţă,  de 3 ori mai mulţi comparativ cu nou-născuţii din alte maternităţi. Rata copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă a fost de 20,4%. Alăptarea predominantă este cea mai frecventă formă de hrănire a copiilor cu vârsta până la 6 luni. Cu o instruire adecvată, această practică s-ar putea “transforma” în alăptare exclusivă. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv la sân dacă, în afară de sân, nu mai primeşte alimente lichide sau solide cu excepţia unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente.

Sursa: hotnews.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.