Cercetătorii au făcută o descoperire uimitoare – persoanele profund religioase trăiesc cu 3-4 ani mai mult decât agnosticii sau ateii.

Un grup de cercetători americani au descoperit că ateii trăiesc cu 3-4 ani mai puțin decât persoanele profund religioase. Rezultatele cercetărilor au fost publicată într-o revistă de specialitate din SUA, informează RIA Novosti.

”Este de remarcat faptul că în orașele în care locuiesc  mai multe persoane religioase, aceste efecte pozitive se răsfrâng și asupra celor necredincioși. Acest lucru s-ar datora faptului că ateii și agnosticii împrumută o parte din regulile de viață, deprinderi și tipare ale persoanelor religioase”, explică Laura Wallace de la Universitatea din Ohio.

În ultimele decenii, antropologii au acordat o atenție sporită rolului jucat de credință în procesul de dezvoltare a omenirii. Majoritatea oamenilor de știință de astăzi cred că o persoană este predispusă biologic spre religie, acest lucru contribuind semnificativ la fortificarea comunităților.

Mai mult, biologii au descoperit recent o zonă specială a creierului, iradierea căreia subminează credința în fenomenele iraționale și au aflat că frecventarea cu regularitate a bisericii scade probabilitatea de deces prematur în rândul femeilor în vârstă.

Wallace și colegii săi au mai descoperit încă o interdependență neobișnuită între apartenența confesională, sănătate și speranța de viață, studiind câteva mii de necrologuri publicate în ultimii ani în ziarele locale în 42 de orașe din SUA.

În cercetarea lor, oamenii de știință au ținut cont de sexul și statutul matrimonial al persoanei răposate. De regulă, femeile și cei căsătoriți trăiesc semnificativ mai mult, decât bărbații burlaci, văduvele și cei care au avut o familie.

Atunci când sociologii au luat în considerare toți acești factori, au descoperit că oamenii religioși au trăit în medie cu 3,5 — 4 ani mai mult decât răposații ale căror necrologuri nu aveau indicată identitatea lor confesională sau în care era menționat că sunt atei.

Potrivit Laurei Wallace, persoanele religioase trăiesc mai mult datorită activităților desfășurate în cadrul bisericilor la care participă toată comunitatea și, adesea, duc un mod mai sănătos de viață, decât ateii, datorită posturilor de peste an și a restricțiilor privind consumul de alcool și droguri.