Selectați pagina

Studiu: Pericolul reprezentat de centralele de apartament – mortalitatea de cancer a crescut de peste 4 ori, în special la tineri

Studiu: Pericolul reprezentat de centralele de apartament – mortalitatea de cancer a crescut de peste 4 ori, în special la tineri

Un studiu realizat timp de 15 ani a scos la iveală pericolul reprezentat de centralele de apartament. Rezultatele arată că, în cartiere cu blocuri debranșate de la sistemul centralizat unde s-au montat centrale de apartament pe gaz, cu evacuare pe orizontală, a crescut mortalitatea de cancer de peste 4 ori, în special la tineri.

Datele au fost prezentate pe 19 octombrie în cadrul unei conferințe susținute în Academia de Studii Economice (ASE) București, relatează Libertatea.ro.

„Prin centrala din perete ies peste 70 de produși cancerigeni! Poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, concentrațiile unor poluanți, ca de exemplu dioxidul de azot, fiind mai mare la interior”, avertizeaza, dupa 15 ani de cercetări, Academician Prof. dr. docent Gheorghe Benga, membru al Academiei Române, potrivit sursei citate.

Profesorul Benga susține că în gazele emanate de centralele termice individuale exista zeci de poluanți, inclusiv compuși de azot, de sulf, metale grele, radicali liberi, etc.

Acești poluanți  mutageni și genotoxici, precum și particulele ultrafine de funingine, sunt cancerigene. Mai mult, funinginea este pe primul loc în listele de agenți cancerigeni în toate țările.

Profesorul Benga a declarat pentru Bihoreanul.ro că poluanţii din gazele de ardere ajung în organismul locuitorilor din imobil şi le provoacă, în timp, afecţiuni grave de la simple iritaţii la infarct miocardic, căderi urmate de traumatism cranian sau fracturi de col femural, stop cardiac.

Situaţia este şi mai îngrijorătoare în cazul proprietarilor care şi-au montat geamuri termopan deoarece mențin factorii poluanţi în interiorul casei. „Uitaţi-vă la blocurile care au centrale de apartament. Dacă gazele de ardere au scorojot faţadele, ce credeţi că fac cu plămânii noştri?”, a întrebat retoric Benga.

„Foarte mulţi oameni aflaţi în vecinătatea microcentralelor s-au plâns de migrene şi de iritaţii produse de oxizii de azot. Totodată, în cartierul meu s-au produs foarte multe decese din cauza cancerelor pe scările unde sub ei erau centrale termice şi chiar şi la ei în apartamente”, a spus cu altă ocazie prof. dr. Gheorghe Benga.

Profesorul prezintă și soluția la această problemă: se montează o tubulatură comună de dirijarea gazelor de ardere peste acoperișul blocului, iar țevile de evacuare a gazelor de la toate centralele branșate la tub ar trebui dotate cu o clapetă gravitațională, care să nu permită accesul gazelor în apartament de la centralele vecinilor în apartamente, precizează sursa citată.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *