Selectați pagina

STUDIU: Jumătate de milion de moldoveni vor părăsi țara în următorii 20 de ani

STUDIU: Jumătate de milion de moldoveni vor părăsi țara în următorii 20 de ani
populatieAproximativ 500 de mii de mldoveni vor părăsi ţara în următorii 20 de ani, arată studiul analitic „Profilul sociodemografic al Republicii Moldova peste 20 de ani după adoptarea Programului de Acţiune de la Cairo”. Experţii prognozează că migraţia populaţiei Republicii Molodva va spori atât timp, cât situaţia economică nu se va îmbunătăţi.

„ Dacă nu vor fi elaborate politici eficiente de înlăturare a acestor cauze vom asista la o catastrofă demografică în Republica Moldova”, se menţineoză în studiu.

Totodată, cercetarea relevă că populația Republicii Moldova se va reduce cu aproximativ 620 de mii de persoane în următoarele două decenii. Principalele motive ale scăderii numărului populației sunt  fertilitatea scăzută, nivelul înalt al mortalităţii şi migraţia.

Raportul a fost prezentat în contextul Zilei Mondiale a Populaţiei de către Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Totodată, au fost concretizate priorităţile politice ce ţin de populaţie şi dezvoltare pentru perioada post-2014, având în vedere  recomandările internaţionale pentru regiunea europeană, precum proceselor demografice şi a situaţiei socioeconomice în Republica Moldova.

Sursa: agora.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *