Despre post se spun foarte multe lucruri, mai ales despre cel negru în care nu consumi nimic. Este greu de ținut, dar benefic.

Anul calendaristic este segmentat de perioadele de post începând cu cel al Paștelui și terminând cu cel al Crăciunului. Între cele două de referință mai sunt perioade mici în care se recomandă să se țină post.

Despre post există credința că nu este doar o modalitate de a te abține de la mâncare și băutură, ci mai mult este o modalitate bună de a medita și reflecta asupra sinelui, o portiță în care să te regăsești pe tine și să te cureți atât spiritual cât și trupește.

Cercetătorii de la Universitatea din California au făcut un studiu cu privire la efectele postului negru asupra organismului uman și au ajuns la concluzia că trei zile de post negru ajută sistemul imunitar să se regenereze.

Asta nu înseamnă că acum va trebui să te supui unor diete drastice și să te înfometezi. Pentru a ține cu adevărat post negru trebuie să urmezi niște pași.

Cum se ține postul negru

În primul rând este necesar ca în ziua în care te hotărăști să ţii post negru, adică să nu mănânci nimic toată ziua, nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla.

În aceste trei zile trebuie să îţi învingi orgoliile, să îţi stăpâneşti firea, să treci cu vederea orice fel de răutate cu care te intersectezi și să ai puterea să ierți orice.

În zilele de post este bine să nu te duci în vizite pentru a nu te lăsa ispitit de bucatele pe care ți le poate oferi gazda și nici nu trebuie să strigi în gura mare că tu postești. Această acțiune este una intimă, care te privește doar pe tine.

În cazul în care ai oameni săraci prin preajmă, mâncarea ce ar fi trebuit să o consumi în ziua respectivă împarte-o lor.

Dacă nu poți să ții post toată ziua, după ce ai întrerupt postul încearcă să te limitezi doar la o singură porție de mâncare deoarece altfel se spune că Diavolii ți-au furat postul și au râs de tine.

În mod normal postul negru se ține de la ora 18 a zilei în curs și se duce până la ora 24 din ziua următoare, astfel se spune că se ține în timpul orelor în care a pătimit Hristos.

Ce efecte are

Postul negru stimulează celulele stem să producă noi globule albe care au rol de a proteja organismul de bacterii.

Atunci când ții post, organismul utilizează depozitele sale de grăsime cât și cele de glucoză existente deja, dar și globule albe. Odată cu mobilizarea organismului de a produce noi globule albe, se regenerează și sistemul imunitar.

Mai ales că odată cu vârsta sistemul imunitar devine mai slăbit, postul negru este indicat pentru a revigora organismul și a-l susține.

Postul negru mai este recomandat și datorită faptului că reduce enzima PKA, un hormon care contribuie la apariția celulelor canceroase și a diferitelor tumori în organism.

Sfaturi

Atunci când ții post negru încearcă să te hidratezi corespunzător în prealabil pentru ca organismul să fie susținut și pregătit pentru procesul de detoxificare. Unii țin post negru consumând doar apă pe parcurs. În toate cazurile, trebuie ca duhovnicul să fie la curent și să-ți dea binecuvântare.

În zilele de post negru mai ales nu te supune efortului fizic foarte mare deoarece organismul are rezerve limitate și trebuie să se autorefacă cu ajutorul lor.

Nu apela la postul negru pe perioade lungi de timp și nici dacă te știi cu anumite afecțiuni.

În orice caz, cere binecuvântarea duhovnicului în prealabil.