Un nou studiu al Universității din Pennsylvania și al Spitalului de Copii din Philadelphia (CHOP) este folosit pentru a susține că sănătatea mintală a femeilor este afectată de restricțiile cu privire la avort introduse recent de unele state americane.

Studiile ştiinţifice recente arată că AVORTUL implică risc de boli mintale și sinucidere

Studiile ştiinţifice recente arată că AVORTUL implică risc de boli mintale și sinucidere

Rezultatele sunt folosite ca argument pentru bătălia ideologică și legislativă din jurul deciziei dată anul acesta de Curtea Supremă SUA referitoare la avort – decizie care nu a făcut decât să redea statelor membre SUA posibilitatea de a legifera fiecare cum prea această chestiune.

Autorii studiului menționat au comparat statistici recente de sănătate publică cu date pentru anii anteriori, când restricțiile la avort încă nu fuseseră încă introduse în unele state. Concluzia lor a fost că rata sinuciderilor în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă a fost cu 5,8% mai mare față de anii anterior în statele care au adoptat legi pro-viață în urma deciziei Curții Supreme SUA.

Deși cercetătorii au recunoscut că studiul lor este limitat și neconcludent, presa s-a grăbit să-l promoveze.

Este totuși mult prea devreme pentru astfel de concluzii, mai ales având în vedere că, până în 2016, statele americane erau forțate de o decizie anterioară a Curții Supreme să aplice una dintre cele mai permisive legislații din lume privind avortul: acesta era permis din orice motiv și până în luna a noua de sarcină.

În plus, perioada recentă a venit cu provocări noi și sunt numeroase cauze posibile pentru creșterea incidenței sinuciderii. Chiar Organizația Mondială a Sănătății a transmis că pandemia și toți factorii din jurul ei au generat o creștere de 25% în prevalență a anxietății și depresiei, ceea ce a condus și la o creștere a tendițelor de suicid. Categoriile cele mai afectate sunt tinerii și femeile, conform OMS.

Totodată, există numeroase studii – mult mai solide – care demonstrează că avortul crește de fapt riscul de sinucidere, de abuz de substanțe, de tulburări de anxietate și depresie, precum și alte probleme de sănătate mintală în rândul femeilor.

Un studiu publicat în British Medical Journal a constatat o rată de sinucidere de aproape șase ori mai mare în rândul femeilor care au făcut avorturi în comparație cu femeile care au născut.

Un alt studiu, din 2005, publicat în European Journal of Health, a găsit rezultate similare. Urmărind 463.473 de femei care au rămas însărcinate între 1980 și 2004, cercetătorii au descoperit că femeile care au făcut avort prezentau un risc mai mare de deces în următorii 10 ani după avort decât femeile care au dus sarcina la termen și și-au născut copii. Sinuciderea a fost o cauză frecventă de deces în primul grup.

O altă cercetare, realizată de David C. Reardon, de la Institutul Elliot, a comparat fișele medicale a peste 173.000 de femei americane care au rămas însărcinate și apoi fie au avortat, fie și-au născut copiii pe parcursul a opt ani. Autorul a constatat că femeile care și-au avortat copiii au avut un risc cu 154% mai mare de a se sinucide decât cele care au născut.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, legături între avort și un risc crescut de probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietate, depresie și abuz de substanțe.

De altfel, mărturiile personale fac lumină asupra durerii și regretelor pe care multe dintre femei le simt după ce și-au avortat copiii.

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2799597

Articol redat de Redacția Stiri pentru viata