Selectați pagina

Ştim să deosebim o icoană ortodoxă de una catolică?

Ştim să deosebim o icoană ortodoxă de una catolică?

Icoanele „ carnale ” – cu cât personajele arată mai apropae de realitate, sunt mai umane, icoana este cu siguranţă catolică. Părul Maicii Domnului nu se vede niciodată în cazul icoanelor ortodoxe, ci doar în cele catolice.

icoana ortodoxa vs catolica

Ştim să deosebim o icoană ortodoxă de una catolică?

Icoanele ortodoxe ale Maicii Domnului se recunosc cel mai degrabă după cele trei stele – una pe frunte, a doua pe umărul drept, a treia pe umărul stâng. Aceste trei stele simbolizează fecioria Fecioarei Maria înainte de naştere, în naştere şi după naştere.

După aceea, culorile veşmintelor. Ca regulă, veşmântul Maicii Domnului se zugrăveşte în trei culori principale: în auriu, roşu şi albastru. Haina de dedesubt este albastră, cea de deasupra roşie, amândouă întreţesute, ţesute şi împodobite cu aur. Culoarea aurie simbolizează nemurirea, cea roşie – slava şi domnia, iar cea albastră – cerurile. Ceea ce înseamnă: înveşmântată în slavă nemuritoare în ceruri este ea, cea oarecând pătimitoare şi roabă a Domnului pe pământ.

Faţa Sfintei Născătoare de Dumnezeu nu este niciodată în icoanele ortodoxe plină şi rotundă, ci prelungă şi destul de trasă. Ochii, mari şi gânditori. Tristeţe lină, gata de un surâs mângâietor: tristeţe pentru nefericirea lumii, surâs pentru nădejdea în Dumnezeu Mângâietorul, însă atât tristeţea, cât şi surâsul sunt reţinute, şi totul este reţinut, totul este supus duhului. Este chipul unei biruitoare, care a trăit toate amărăciunile durerii şi restriştii şi poate să ajute celor care se luptă cu durerea şi cu restriştea.

Părul ei este întotdeauna acoperit cu totul, sau uneori se vede o şuviţă de păr. La icoana ortodoxa este fonul aurit din jurul capului iar la icoanele catolice plutește un cerculeț de asupra capului.

Chipul Născătoarei de Dumnezeu nu pare nicicând de o frumuseţe firească. El e în aşa fel, că alungă orice gând de trupesc. El este de o frumuseţe mai presus de fire, care nu se arată altminteri decât prin sfinţenie. El întoarce gândul privitorului către înalta realitate duhovnicească şi frumuseţe a sufletului.

Capul Maicii Domnului este aplecat lin către pruncul Hristos, pe care îl ţine la piept. Această lină aplecare arată supunerea în toate faţă de voia lui Dumnezeu, pe care ea a arătat-o cândva şi în cuvinte binevestitorului Gavriil, zicând: iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău. Şi mai înseamnă recunoaşterea faptului că Cel pe Care îl ţine în braţe este mai mare decât ea.

În icoanele ortodoxe, Maica Domnului e zugrăvită foarte rar fără pruncul Iisus. Iar atunci când e zugrăvită singură, este concepută de către iconar ca Maică a durerii sub cruce, cu mâinile încrucişate şi capul plecat, câteodată cu săbiile simbolice îndreptate spre inima ei. Dar inima nu este zugrăvită niciodată, nici nu se vede. Cel mai des întâlnită este icoana ei cu Fiul în braţe. Ea s-a şi arătat în lume pentru Fiul. Misiunea ei în lume a fost în Fiul ei. Ca nimeni să nu vadă în ea femeia, ci, totdeauna şi pentru totdeauna, mama. Ea reprezintă cea mai înaltă, mai curată şi mai sfântă maternitate, de la un capăt la celălalt al timpului. Ea este Maica Domnului nostru Iisus Hristos, dar e şi mama noastră, mângâietoarea noastră şi grabnica noastră ajutătoare.

Ea să-ţi fie şi ţie întotdeauna mângâiere şi ajutor!

Sfântul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi: scrisori misionare, Editura Sophia – Press, 2002, p.58

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

10 Comentarii

 1. Anonim

  Doamne ajuta. Amin!

  Răspuns
 2. Anonim
 3. Anonim
 4. Anonim

  maica domnului, issus cristos raman unici,,

  Răspuns
 5. Anonim

  maica domnului, issus cristos raman unici,,

  Răspuns
 6. Anonim

  Catolicii au tablouri pictate, și statui!
  Nu vezi vre-o minune să se facă la catolici, s-au despărțit de celelalte Biserici și de Sfântul Duh!

  Răspuns
 7. Anonim

  Catolicii au tablouri pictate, și statui!
  Nu vezi vre-o minune să se facă la catolici, s-au despărțit de celelalte Biserici și de Sfântul Duh!

  Răspuns
 8. Anonim

  Ori ,ori,tot cai verzi pe pereți 🤣

  Răspuns
 9. Anonim

  Ori ,ori,tot cai verzi pe pereți 🤣

  Răspuns
 10. Anonim

  Da! În ortodoxie nu există semi/nudul și nici nurii Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu și pururea fecioarei Maria. Maica Domnului este de o smerenie desăvârșită!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке