Selectați pagina

Statul instituie monopol la jocurile de noroc, exceptând cazinourile

Statul instituie monopol la jocurile de noroc, exceptând cazinourile

Activitatea cazinourilor va continua să fie licenţiată, dar procedura va fi reglementată riguros. Totodată, statul va avea monopol în raport cu alte domenii de practicare a jocurilor de noroc – saloane cu aparate, loterii, pariuri. Un proiect de lege cu astfel de prevederi a fost votat de Parlament în prima lectură la şedinţa de joi, 8 decembrie, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului de lege, a spus că problemele majore din domeniul jocurilor de noroc au fost generate de amplasarea haotică a saloanelor de joc, deseori lângă obiectele de importanţă socială, inclusiv lângă şcoli, ceea ce atrage minorii. De asemenea, s-a depistat lipsa unei reglementări adecvate a principiilor de desfăşurare, lipsa unei transparenţe a agenţilor economici, ceea ce duce la eschivarea de la plata taxelor în bugetul local şi naţional, importul de aparate uzate, care nu corespund prevederilor. Deputatul a subliniat că această situaţie determină necesitatea adoptării unui nou proiect de lege care aduce responsabilitate socială, transparenţă, respectarea echităţii, imposibilitatea de a influenţa din afară rezultatele.

Până acum au fost eliberate 68 de licenţe în domeniul businessului dat. În 2015 erau peste 3 mii de aparate de joc în ţară. Conform datelor Centrului Naţional de Sănătate, circa 10% din elevii din familii social-vulnerabile au declarat că practică jocuri de noroc sau au încercat cel puţin o dată.

Prin proiectul aprobat se propune instituirea unor condiţii dure pentru organizarea activităţii cazinourilor şi instituirea monopolului de stat asupra celorlalte tipuri de jocuri de noroc. Publicitatea jocurilor de noroc va fi interzisă. Întreţinerea cazinourilor va fi o activitate licenţiată în continuare, dar se înăspresc condiţiile, se majorează de 10 ori capitalul social, se obligă înregistrarea online a fiecărui jucător.

Deputatul a menţionat că bugetul de stat aduna circa 9 milioane de lei din licenţele eliberate, dar era o mare evaziune fiscală şi acest viciu afecta multe vieţi şi familii. În consecinţă statul nu avea nimic de câştigat. „Poate ar fi trebuit să interzicem total acest tip de activitate, dar practica statelor vecine ne demonstrează că se majorează criminalitatea în domeniu dacă se interzice. În cazino, dar şi în orice local cu aparate de joc, se va interzice accesul persoanelor mai tinere de 21 de ani”, a specificat parlamentarul.

Deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc, a specificat că, deşi autorii vorbesc despre dauna jocurilor de noroc, tot ei spun cum trebuie de reglementat – câte mese şi câte aparate de joc trebuie să fie în cazino, şi propun ca această activitate să devină o activitate de stat.

Vladimir Odnostalco, deputat socialist, a spus că în Moldova sunt patru cazinouri, unul a lucrat fără licenţă mult timp şi, la sigur, era patronat de guvernare. În opinia sa, dacă vor fi lăsate să activeze cazinourile, atunci fluxul de elevi şi studenţi din familii social-vulnerabile va trece spre acestea.

Într-o luare de cuvânt, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a spus că acest domeniu de activitate este un viciu, nu business şi demult ar fi trebuit de lichidat total.

2 Comentarii

 1. l

  Lacrimi pentru ecumenişti
  Îmbracă-te în doliu, eternă Ortodoxie, şi plângi pentru fiii tăi răniţi de erezia ecumenistă!
  Plângi, Ortodoxie, văzând cum cununile câştigate cu nevoinţă cad de pe capetele ierarhilor, preoţilor, călugărilor şi mirenilor spre bucuria îngerilor cazuţi!
  Plângi, Ortodoxie, văzând cum, în locul chipurilor luminate de Duh Sfânt, apar tot mai multe chipuri purtând măşti metalice care rostesc reci cuvinte ce nu mai ajung la inima! Căci ecumenismul ni se întipăreşte pe chip, fie că vrem, fie că nu vrem. Asa cum mincinosul se deosebeşte de la chip de omul sincer, tot aşa ecumenistul se deosebeşte de ortodoxul sincer, devotat lui Hristos. De aceea, asa cum spunea parintele Justinian Chira, trebuie să ne dezicem cu fermitate de această molimă care bântuie în mediul ortodox. Dacă pentru bolile trupeşti alegem cei mai buni medici, la fel trebuie să procedăm şi cu bolile sufleteşti. Aşa cum spunea Sfântul Serafim de Sarov, ,,scopul vieţuirii creştine este dobândirea Duhului Sfant”, fără de care nu există mântuire. Deturnarea acestui scop prin invenţii ecumeniste are efecte directe asupra mântuirii. Pentru astfel de situaţii, românii au o vorbă: ,,Fereşte-mă, Doamne, de omul lui Dumnezeu cu năravul celui rău!” , adică omul se roagă să fie ferit de omul care care se preface credincios pentru a-i înşela vigilenţa. De atei, ştie cum să se ferească, dar de ecumenişti, acum îşi creează anticorpi.
  Plăngi, văzându-i pe cei ce bolesc de ecumenism cum se roagă pentru UNITATEA credinţei, făcând din aceasta un idol!
  Plângi, văzând cum, alături de icoanele ortodoxe, apar la vânzare icoaane profanate, având semne oculte pe ele, cel mai des întâlnit fiind ,,cornuta”, adică degetul mic şi arătătorul întinse complet, iar celelalte îndoite, semn al zeului vrajitoriei!
  Plângi, văzând cum, cum, de dragul evantajelor lumeşti, te-am trădat la Creta, iar acum cădem ca frunzele noi, înşine, în loc să-i ajută şi pe altii să se ridice, asemănându-ne cu Iuda Iscarioteanul. Da. Şi eu te-am trădat prin păcatele mele, prin faptul că te mărturisesc cu tastatura, dar inima mea e nevindecată de patimi. Şi eu i-am ajutat să te trădeze prin tăcerea mea.
  Plângi, văzând cât de uşor renunţăm la ieroschimonahi, la Moliftele Sfantului Vasile, la rugăciunile de noapte!
  Plângi, văzând cum se împlinesc cuvintele psalmistului
  ,,19. De vedeai furul, alergai cu el şi cu cel desfrânat partea ta puneai. ” ( Psalm 49)

  Plângi, cu Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos care i-a apărut în vedenie ucenicului său Epifanie, arătându-i că sufletele sodomiţilor petrec în iad, în colibe murdare, cu multe necurăţii de oameni şi de câini. I-a mai arătat că păcătoşii petrec în temniţe întunecoase, având înfăţişări diferite, în funcţie de păcatele lor. Astfel, Dumnezeu i-a făcut pe desfrânaţi să semene cu porcii, pe hoţi – cu lupii, pe înşelători – cu vulpile, pe iubitorii de arginţi – cu pisicile, pe cei mânioşi – cu fiarele, pe pomenitorii de rău – cu viperele, pe mincinoşi – cu şopârlele, pe cei lacomi – cu caii, pe beţivii – cu îndrăciţii, pe eretici – cu bălegarul, pe cârciumari – cu măgarii, pe proprietarii de bordeluri – cu antihrist, pe hulitori – cu ciorile, pe clevetitori – cu corbii, pe cei ce judecă păcate străine – cu câinii, pe cântăreţi – cu broaştele, pe dansatoare – cu cocostârcii, pe desfrânate – cu caprele, iar pe cei petrecăreţi care au mers la jocuri, glume, teatre – cu viperele mici cu târâtoarele şi cu fiarele sălbatice. I-a mărturisit apoi, spre folosul nostru, că pe toate acestea i le-a arătat, ca să se înfricoşăm, să sporească nevoinţa şi trezvia, ca să ne mântuim. ( Viaţa Sfantului Andrei cel Nebun pentru Hristos)
  -Sfinte Andrei, care ne-ai spus că ereticii fiecărei erezii vor fi judecaţi, roagă-te să ne vindecăm de ecumenism, ca să putem preţui aurul curat al ortodoxiei, nu bălegarul ecumenist frumos ambalat!

  Plângi, cu Sfântul Apostol Iuda Tadeu Ruda Domnului, care spunea sa ne ferim de eretici, a căror pierzare o asemăna cu cea a sodomitenilor.

  Plângi, amintindu-ne cuvintele Mântuitorului: ,,Vai de cei prin care vine sminteala!
  Bucură-te, Ortodoxie, cu cei datoriă cărora porţile iadului nu te vor birui! Doamne, Iisuse Hristoase, ajută-ne să ne ferim ca de foc de erezia ecumenistă şi de pecetea antihristica şi să alegem calea cea îngustă ce duce la Hristos!
  Bucură-te, cu Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, care ne-a transmis cuvintele Mântuitorului. ,,Cel ce crede în Mine, precum a zis Scriptura, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui!” ( cap 7, verset 38). Iar Scriptura nu a spus că papa sau Sinodul de la Creta sunt infailibili!
  Bucură-te, Ortodoxie, singura credinţă mântuitoare, curată şi completă, armă de temut împotriva necuratului, unica matcă prin care curg ,,râuri de apă vie” ! ( Ioan, 7. 38)

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *