Republica Moldova continuă să ocupe un loc de frunte în topul ţărilor consumatoare de alcool, relatează publika.md. Alarmant este faptul că printre bolnavii de alcoolism, înregistraţi oficial, în număr mare sunt femeile de vârstă reproductivă.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, moldovenii consumă anual peste 15 litri de alcool per locuitor, cu vârsta de la 15 ani, iar cei care suferă de alcoolism consumă mai mult de 25 de litri, timp de un an. Astfel, în Moldova sunt înregistraţi peste 46 DE MII de bolnavi de alcoolism cronic.
Pe parcursul ultimilor ani, numărul femeilor ce consumă băuturi spirtoase este de circa 17% din totalul bolnavilor înregistraţi, cele mai multe fiind din regiunile rurale, circa 7.000 de femei.
Specialiştii sunt îngrijoraţi deoarece cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre femeile de vârstă reproductivă.
Datele mai arată că a crescut şi numărul femeilor bolnave de alcoolism cronic şi psihoze alcoolice. Astfel, în anul 2018 au fost luate la evidență 575 femei. 52 la sută dintre acestea sunt de vârstă fertilă şi educă copii, punând în pericol direct sănătatea viitoarelor generaţii.
Medicii susţin că o femeie care consumă alcool în timpul sarcinii, îşi expune fătul unei patologii asociate cu sindromul alcoolismului fetal.
Dacă mama consumă cantități mari de băuturi spirtoase pot apărea tulburări grave de dezvoltare cum ar fi:: malformaţii cranio – faciale, retard de creştere intrauterină sau disfuncții ale sistemului nervos.