Cetăţenii Republicii Moldova se împrumută tot mai mult, dar îşi achită greu datoriile

Statistici alarmante pe piaţa creditării din Republica Moldova, relatează tvrmoldova.md. Oamenii se împrumută tot mai mult de la bănci, dar mai ales de la firmele de creditare şi îşi achită cu greu datoriile.

Un raport al celei mai mari companii de recuperare a datoriilor arată că numărul restanţierilor s-a dublat faţă de anul trecut. Acest lucru se întâmplă din cauza educaţiei financiare precare a populaţiei, dar şi din cauza condiţiilor în care sunt oferite creditele, spun economiştii.

Aşa începe coşmarul unui datornic la o firmă de creditare sau la o bancă. Pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea datoriilor restante a crescut constant. La fel, şi numărul datornicilor.

În topul clienţilor companiilor de colectare a datoriilor sunt firmele de creditare, urmate de băncile comerciale.

Invazia acestor firme de creditare, în detrimentul băncilor comerciale, s-a produs pe fondul crizei din sistemul bancar, spune economistul Veaceslav Ioniţă.

Partea bună a dezvoltării serviciilor de creditare este că oferă posibilitatea cetăţenilor, dar şi companiilor, să se dezvolte. Partea rea e că unele companii au reguli de joc deloc oneste.

Potrivit Datelor prezentate de Banca Naţională a Republicii Moldova, în luna octombrie 2019 creditele noi acordate sunt în creştere cu 17,9% faţă de luna octombrie a anului trecut. Cel mai mult, oamenii se împrumută pentru a-şi acoperi cheltuielile de consum şi pentru a cumpăra locuinţe.