Selectați pagina

Statele UE vor trebui să dea mai mulţi bani la bugetul Uniunii după Brexit

Statele UE vor trebui să dea mai mulţi bani la bugetul Uniunii după Brexit

Ieşirea Marii Britanii din Uniune va duce la pierdea mai multor miliarde de euro din bugetul UE, a anunţat Jean-Claude Juncker.

Următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene trebuie să fie mai mare decît actualul nivel de un procent din Produsul Intern Brut al UE, în pofida ieşirii Marii Britanii, un contributor net la bugetul comunitar, din Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, transmite Reuters.

Comisia Europeană urmează să prezinte în luna mai propunerea sa pentru bugetul UE după anul 2020, în ideea de a ajunge la un acord înainte de alegerile europarlamentare din 2019. Decizia finală trebuie convenită între statele membre, care în mod tradiţional vor să reducă cheltuielile, şi Parlamentul European, care cere mai multe fonduri. De data aceasta discuţiile vor fi complicate de Brexit, avînd în vedere că Marea Britanie este un contributor net la bugetul comunitar.

“Marea Britanie ne va părăsi astfel că va trebui să găsim mijloacele prin care să reacţionăm la pierderea mai multor miliarde de euro provocată de plecarea unui contributor semnificativ”, a spus Juncker la o conferinţă dedicată următorului cadru financiar multianual. Preşedintele Comisiei Europene a adăugat că deşi unele politici comunitare pot fi revizuite şi modernizate, guvernele statelor membre trebuie să aloce mai mulţi bani la bugetul comunitar pentru a finanţa noi domenii de interes. “Toate acestea nu pot fi finanţate cu doar un procent din avuţia Europei”, a apreciat Juncker.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *