“Dumnezeu nu se plateste cu bani”

O crestina apropiata Staretului Simon si care se bucurase de multe binefaceri de la el marturiseste despre cazul fiicei ei, careia doctorii Spitalului de Pediatrie “Aglaia Kyriaku” ii asteptau sfarsitul de la o ora la alta, si care si-a revenit si s-a facut bine repede. Mama ei fagaduise ca, de indata ce-si va lua fata de la spital, s-o duca mai intai la Staret si apoi acasa. In plus, fagaduise sa vanda un teren pe care-l avea de zestre si sa dea banii la manastire. Insa cand a dus copila la Staret si i-a pus toate acestea, el i-a zis:

Ce sunt cuvintele astea? Dumnezeu nu se plateste cu bani. Ci sa-i iubiti pe oameni, sa nu pastrati ura in inima voastra, sa nu va intereseze ce face cel de langa voi si sa ajutati cand vedeti ca un om sufera. Si cand oamenii vor intelege care este doctoria adevarata, se vor mantui, iar daca nu, se vor pierde.

Si l-a intrebat mama:

Si care este doctoria, Parinte?

Iar Staretul i-a raspuns:

Sfanta Impartasanie si Sfanta Spovedanie si pocainta, fata mea. Va veni ziua cand nu veti avea loc sa ingropati mortii din nenorociri si boli, si ii veti ingropa in gropi comune. Aici a ajuns omul prin pacat. L-a uitat pe Dumnezeu, a uitat posturile. Nu mai ia aminte la nimic sfant…

Aceleiasi persoane i-a spus altadata Staretul ca va veni asa foamete, fata de care foametea din razboi (1941) nu este nimic. Doamna l-a intrebat daca va fi razboi, iar el a raspuns: “Mai mult de-atat, fata mea”.

Sursa: Revista “Familia ortodoxa”, nr. 3 (74)/2015