Selectați pagina

Staretul Manastirii Esfigmenu: numai tradatorii pot face concesii

Staretul Manastirii Esfigmenu: numai tradatorii pot face concesii
delegatie patriarhia ecumenic la esfigmenu muntele athos_tStaretul Manastirii Esfigmenu din Muntele Athos, Arhimandritul Metodie, a lansat, recent, o scrisoare deschisa, prin care acesta sustine că a decis să se adreseze publicului, pentru a clarifica situația privind negocierile intre Grecia, Mănăstirea Esfigmenu și Patriarhia Ecumenică, care ar viza restabilirea comuniunii.
Va reamintim ca Mănăstirea Esfigmenu, in anul 1972, a protestat impotriva întâlnirii Patriarhului Athenagoras I al Constantinopolului cu papa Paul al VI-lea, cand cei doi si-au retras excomunicarea reciprocă pronunțată cu ocazia Marii Schisme din anul 1054. În plus, apropierea Patriarhului Bartolomeu I față de Biserica Catolică, i-a facut pe călugării de la Esfigmenu să nu-l mai pomenească pe patriarh la slujbe și să-i refuze autoritatea, ceea ce a dus la excomunicarea lor de către patriarh. În decembrie 2002 Patriarhia de Constantinopol a dispus evacuarea călugărilor.

In recenta scrisoare, publicata integral de revista greceasca Romfea, starețul aminteste ca actuala inițiativa de organizare a negocierilor a apartinutm, de fapt, statului elen.

“Ei au crezut că discuțiile noastre ar putea fi asemenea negocierilor politicienilor, menite să ajungă la un compromis” – scrie Arhimandritul Metodie – “dar monahii sunt caracterizati de o atitudine opusa: nu pot exista compromisuri în materie de credință”.

Arhimandritul Metodie a amintit, intre altele, că, din momentul in care Manastirea Esfigmenu a refuzat să restabilească comuniunea și să participe la rugăciuni comune cu alte Mănăstiri din Athos, dialogul a ramas înghețat.

“Noi credem că numai tradatorii pot face concesii” – subliniază Arhimandritul Metodie.

“Nu i-am pomenit si nu am slujit niciodata cu ecumeniștii și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom ramane fideli acestei pozitii, până la capăt.

Niciodată nu ne vom ruga împreună sau nu vom avea comuniune cu ei. Singurul lucru pe care îl putem face, este sa ii asteptam sa se pocaiască”.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *