Selectați pagina

Starețul athonit Gavriil: Schismaticii ucraineni și cei care îi găzduiesc, nu se vor mântui și vor merge în iad

Starețul athonit Gavriil: Schismaticii ucraineni și cei care îi găzduiesc, nu se vor mântui și vor merge în iad

Bătrânul Gavriil Aghioritul, starețul Chiliei cutlumușiene Cuviosul Hristodul din Karies a constatat cu regret că Sfântul Munte se schimbă simțitor, supunându-se tot mai des ordinelor străine și de fiecare dată anti-ortodoxe.

staretul athonit gavriil

Starețul athonit Gavriil: Schismaticii ucraineni și cei care îi găzduiesc, nu se vor mântui și vor merge în iad

Schismaticii Ucrainei și mănăstirile care îi găzduiesc, inclusiv cele de pe Athos, nu se vor mântui și vor merge în iad. Călugărul athonit Gavriile din Karya de la Mănăstirea Cutlumuș a scris despre acest lucru în scrisoarea sa deschisă adresată Sfântului Chinot. Textul scrisorii a fost publicat pe portalul Pentapostagma.gr.

“Este trist și în același timp deprimant să ne dăm seama că Muntele Athos contemporan, din leagănul Ortodoxiei și al civilizației, din atelierul care a produs mari asceți și călugări canonizați, martiri și mărturisitori ai credinței noastre ortodoxe, se schimbă în multe privințe, îndreptându-se spre secularism, sincretism, ecumenism , persecuția nemiloasă a celor slabi de către mănăstirile tradiționale puternice, care se opun celor care îi împing pe o pantă alunecoasă”, a menționat călugărul în scrisoarea sa.

În opinia sa, astăzi Sfântul Munte a devenit “aproape străin și de nerecunoscut, primitor și ascultător de ordine străine și lumești, întotdeauna anti-ortodoxe”, care au scopul să semene discordia și comportamentul dur față de călugării de pe Athos care “fac rezistență apariției unor idei și modele de comportament noi și foarte lumești, prin care se fac eforturi vădite de a schimba credința ortodoxă și Sfânta Tradiție a Bisericii noastre”.

“Muntele Athos nu numai că tace liniștit, dar și favorizează și contribuie la răspândirea duhului sincretic și ecumenic, străin, nepotrivit și distructiv pentru calea neschimbată urmată de Biserica noastră Ortodoxă”, a subliniat monahul, și a adăugat că “dacă nu ne vom tămădui și nu ne vom recupera din această letargie duhovnicească, riscăm să pierdem mântuirea sufletelor noastre”.

Părintele athonit a precizat că acest lucru se referă în principal la corpurile administrative ale Muntelui Athos, Sfântul Chinot și Sfânta Epistasie, iar mănăstirile și călugării care se opun procesului de secularizare și ecumenism suportă diferite presiuni, amenințări și persecuții.

Această situație, în opinia călugărului, este o consecință a Sinodului Cretan din 2016, la care “Adevărul a fost răsturnat de om și a devenit “adevăr”, iar ereticii au încetat să mai fie numiți eretici, “pentru că era în interesul tuturor cercurilor internaționale non-bisericești ale Noii Ordini Mondiale”.

Potrivit bătrânului călugăr, Sinodul din Creta a devenit un rău și s-a soldat cu consecințe. În special, este vorba despre dăruirea “autocefalie” din numele Patriarhiei Ecumenice unor schismatici, eretici și auto-sfințiți din Ucraina, “comuniunea bisericească cu ei și pomenirea lor” și “comuniunea în rugăciune și co-slujirea liturgică” a schismaticilor și unor ieromonahi și stareți ai mănăstirilor athonite.

În plus, călugărul Gaavriil de la Mănăstirea Cutlumuș a evidențiat cazurile de rugăciuni comune anti-canonice ale reprezentanților Athosului cu musulmani și catolici, precum și presiunea intensă asupra Sfântului Munte “din partea oamenilor de stat locali și în special de cei străini și a centrelor ecumenice internaționale, pentru ca Sfântul Munte să-și schimbe identitatea ortodoxă”.

În încheiere, monahul a menționat că persecuția și acuzațiile împotriva ieromonahilor și călugărilor de pe Sfântul Munte, care “aspiră doar către Dumnezeu, luptând cu adevărat pentru Biserica lor Ortodoxă”, este Crucea și prețul pe care îl plătesc pentru acțiunile și cuvintele lor. Iar schismaticii, a declarat călugărul, vor merge oricum în iad.

“Schismaticii Ucrainei nu se vor mântui, ei vor numeri în iad. Și mănăstirile (athonite sau nu) care îi acceptă, cooperează cu ei, se roagă și comunică cu ei, nici ele nu se vor mântui și vor merge și în iad”, a rezumat călugărul Gavriil din Karya.

Sursa: https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/agio-oros/6966877_anoikti-epistoli-toy-monahoy-gabriil-pros-tin-iera-koinotita-toy-agioy

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.