Selectați pagina

Stare de urgenţă: Fenomen natural care decimează delfinii, țestoasele și peștii din Florida

Stare de urgenţă: Fenomen natural care decimează delfinii, țestoasele și peștii din Florida

Autoritățile au decretat stare de urgență în Florida, unde o “maree roșie” devastatoare ucide delfini, țestoase marine și pești într-un ritm extrem de rapid, scrie AFP.

Doar în această lună, peste o sută de tone de animale marine moarte au fost adunate de pe plajele părăsite din cauza unui miros foarte puternic în jurul orașului Sarasota, pe coasta de vest a Floridei, în mod normal foarte apreciată de turiști.

Din 7 august, 12 delfini au eșuat pe coastă, în această zonă, trei dintre ei morți, un bilanț echivalent cu cel obișnuit pentru un întreg an.

Mareea roșie, “red tide” în engleză, este un fenomen natural provocat de Karenia brevis, un organism unicelular microscopic prezent în special în Golful Mexic. Acesta eliberează o neurotoxină puternică ce se poate propaga în aer, provocând migrene, tuse și crize de astm la oameni.

Duminică, în apropiere de Siesta Key, clasată printre cele mai frumoase plaje din Statele Unite, Lovewell a fost chemată pentru a recupera un delfin în descompunere. Se numea Speck. Avea 12 ani. Acest mascul fusese văzut de cel puțin 300 de ori de cercetători care observă cu atenție mai multe generații de mari delfini sălbatici în golful Sarasota.

Fenomenul care afectează în prezent Florida a început în octombrie 2017, dar s-a accentuat în ultimele săptămâni, propagându-se pe coasta vestică a statului, de la Tampa la Naples, pe o distanță de 320 de kilometri.

Agricultura la scară industrială și o gestiune proastă a deșeurilor pot favoriza proliferarea algelor toxice, albastre sau verzi, o altă problemă care afectează apele din Florida. Și același lucru se întâmplă și cu mareea roșie, spun experții.

Mirosul peștelui în descompunere afectează economia locală, privată de venituri de milioane de dolari din pescuit și turism, în plin sezon, scrie hotnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *