Selectați pagina

Spionajul electronic american este folosit ca PRETEXT pentru îngrădirea libertății pe internet

Spionajul electronic american este folosit ca PRETEXT pentru îngrădirea libertății pe internet

internetLibertatea de exprimare în mediul online a avut anul acesta de suferit în urma sporirii cenzurii în tot mai multe țări, pretextul autorităților fiind adesea legat operațiunile de spionaj electronic practicate de Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA, transmite AFP, care citează un raport publicat joi de organizația Freedom House.

Conform documentului, libertatea pe internet s-a restrâns în 36 din cele 65 de țări analizate. “Unele țări adoptă legi care legitimează represiunea deja existentă și efectiv consideră disidența online drept infracțiune”, se subliniază în raportul citat şi de Agerpres.

“Tot mai mulți oameni sunt arestați din cauza activității lor pe internet și se fac tot mai multe presiuni asupra mass-media online pentru a-și cenzura singure conținutul sau sunt amenințate cu acțiuni în justiție, iar companiile private trebuie să facă față solicitărilor guvernelor de a le furniza date sau de a le șterge”, se mai atrage atenția în text.

Țara care respectă cel mai puțin libertatea pe internet este, potrivit Freedom House, Iranul, urmată de Siria, China, Cuba, Etiopia și Uzbekistan. Dintre țările analizate, 19 sunt considerate ca respectând pe deplin libertatea pe internet, cel mai bun scor obținându-l Islanda și Estonia, 31 o respectă parțial, iar 19 nu o respectă. România nu este cuprinsă în analiză.

Totuși, în majoritatea statelor se observă o diminuare a libertății pe internet, sesizează organizația, menționând că 41 de țări au adoptat ori au propus legi ce limitează libertatea de exprimare în mediul online sau transformă în delicte unele activități pe internet, constatându-se de asemenea o intensificare a supravegherii internetului de către autorități. În 38 din cele 65 de state, mai ales în cele din Orientul Mijlociu și Africa, au existat persoane arestate ca urmare a pozițiilor politice exprimate pe internet.

În plus, “presiunile asupra site-urilor de actualitate politică, principalele surse de informare liberă în multe țări, au crescut semnificativ”, avertizează Freedom House, amintind că zeci de ziariști au fost agresați în timp ce-și desfășurau activitatea pe frontul din Siria sau în timpul manifestațiilor antiguvernamentale din Egipt, Turcia și Ucraina, în timp ce “alte țări au înăsprit regulile de acordare a licențelor pentru platformele pe internet”.

Cea mai puternică diminuare a libertății pe internet a fost constatată în Turcia și în Rusia. În cazul Turciei, raportul evocă cenzura în creștere, mai ales pe rețelele de socializare, iar în cel al Rusiei — numeroasele legi noi prin care se încearcă blocarea conținuturilor online și identificarea activităților de disidență politică.

Fundaţia Freedom House INC. a fost înfiinţată în 1941 în Washington. În România, s-a început implementarea unor proiecte din anul 1995, sub egida Freedom House Washington. În 8 aprilie 1998 a fost înfiinţată şi o filiala românească, Fundatia Freedom House România. Conform propriilor descrieri, aceasta este “o organizaţie non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, democraţia şi drepturile omului”.

Sursa: FrontPress.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

  1. preot-duhovnic

    Trebuie sa iesim si dupa internet. Cine a vrut sa afle Adevarul, l-a aflat iar cine l-a aflat pana acum, trebuie sa-L pazeasca!

    Răspuns
  2. marele Păcătos

    Preoţii şi monahii care sunt legaţi de internet şi de campiuter, telefonul mobil – vor da răspuns în Faţa Lui Dumnezeu pentru că au substituit Sfintele Pravile şi aflarea necontenită în rugăciune cu Dumnezeu, anume cu aceste diavolisme care sunt nimic mai mult decât vrăjitorii ale vrăjmaşului.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.