populatieSpecialistii trag un semnal de alarma si menţionează ca Moldova se confrunta cu o profunda criza demografica, iar în municipiul Chisinau se atesta cea mai scazuta rata a fertilitatii.

Datele au fost prezentate de reprezentanţii Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie, care a lansat Indicele Integral Teritorial de Securitate Demografică. Cercetătorii sunt convinşi că este nevoie de a dezvolta mai multe centre regionale, noteaza stirilocale.md.

„Au să dispară multe sate din Republica Moldova, dar trebuie să dezvoltăm mai multe centre raionale, care vor fi atractive pentru populaţia rurală din regiune”, a menţionat directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, Alexandru Stratan.

Autorii studiului spun că lipsa oportunităţilor de angajare în câmpul muncii, salariile mici şi gradul scăzut de siguranţă socială corelează cu sporul migraţional negativ, contribuind la agravarea situaţiei demografice, depopularea şi aprofundarea procesului de îmbătrânire demografică.

În condiţiile actuale promovarea unei strategii de dezvoltare teritorială axată pe dezvoltarea echilibrată a regiunilor şi creşterea standardelor de viaţă a populaţiei prezintă o direcţie prioritară a politicilor de stat.

Cercetarea relevă discrepanţe mari pe întreg teritoriul ţării, atât din punct de vedere social-economic, cât şi demografic. Specialiştii au mai constatat că oamenii aleg să locuiască la oraş şi preferă, în special, capitala.

Stratan consideră că indicii integrali sunt necesari pentru monitorizarea situaţiei economice şi sociale în procesul de elaborare a documentelor de politici. Potrivit cercetărilor, în aspect demografic cel mai înalt punctaj a acumulat municipiul Chişinău, raioanele Dubăsari şi Ialoveni cu 67,5 — 63 de puncte. Cel mai mic punctaj au acumulat raioanele Briceni, Donduşeni şi Ocniţa, cu 37,4 – 30,5 puncte.

Acest rezultat este determinat de gradul înalt de îmbătrânire, rata scăzută a fertilităţii dar şi a refluxului iraţional.Sociologul Olga Gagauz atenţionează asupra scăderii ratei fertilităţii, care este una din principalele cauze ale declinului demografic.„Rata fertilităţii în municipiul Chişinău este cea mai scăzută, şi are indicele mai mic de unu, adică mai puţin de un copil revine unei femei de vârstă fertilă.

Iar creşterea anuală a numărului populaţiei care se atestă în Capitală se datorează migraţiei interne”, a atenţionat Gagauz.Cercetarea a fost realizată la solicitarea Ministerului Muncii Protecţie Socială şi a Familiei şi a Comisiei naţionale pentru populaţie şi dezvoltare.

„UNFPA Moldova va oferi suport Guvernului Moldovei pentru o regândire a politicilor demografice, inclusiv în reducerea discrepanţelor teritoriale, astfel încât acestea să fie fundamentate pe drepturile omului, dovezi şi experienţa internaţională, pentru a răspunde la scăderea rapidă a populaţiei, speranţei de viaţă joasă, îmbătrânirii demografice şi a migraţiei forţei de muncă”, a precizat Eduard Mihalaş, analist de Programe Populaţie şi Dezvoltare şi Gender, UNFPA, Fondul ONU pentruPopulaţie.

Indicele integral teritorial de securitate demografică reprezintă un instrument de monitorizare a securităţii demografice. Conform prognozelor ONU, confirmate şi prin studiile Academiei de Ştiinţe a Moldovei, către anul 2050, numărul populaţiei Republicii Moldova va scădea cu un milion de persoane, iar către anul 2130 populaţia se poate reduce aproape în jumătate, ajungând la 1,5 milioane persoane.

Sursa: moldova24.info