Selectați pagina

Spania, in genunchi: De saracie, multi oameni au ajuns sa locuiasca in pesteri

Spania, in genunchi: De saracie, multi oameni au ajuns sa locuiasca in pesteri

Spania in genunchi, saracieBeea este o tanara din Spania, are 30 de ani si se poate lauda cu o diploma universitara obtinuta in Italia. Astazi, ea traieste intr-o pestera aflata la marginea orasului Granada, fara energie electrica si apa calda. Mananca din tomberoanele de gunoi si nu mai are nicio speranta in statul spaniol.

Cateva legume trecute – aceasta va fi cina tinerei Beea. Nu a platit nimic pentru ele. Le-a gasit intr-unul din cosurile de gunoi de langa piata din Granada. Comerciantii au aruncat legumele necorespunzatoare pentru vanzare, iar asta a reprezentat o adevarata mana cereasca pentru Beea si altii ca ea, scrie Deutsche Welle.

O data pe saptamana, tanara merge la piata si aduna din tomberoane atat cat poate sa duca. In majoritatea cazurilor, este vorba de legume, dar, daca vrea carne si peste, merge la tarabele comerciantilor si ii intreaba daca nu le-a ramas ceva de aruncat. Cateodata sansa ii surade.

De la apartament cu doua camere, in pestera

Beea este din Madrid. Vrea sa lucreze ca profesoara. A absolvit facultatea de arte plastice in Italia, la Roma. Dupa aceea a petrecut doua luni in Berlin, unde a lucrat intr-un fast-food. La un moment dat, s-a intors in Spania, luandu-si toate exemanele necesare pentru a deveni cadru didactic. Criza a venit peste Spania, iar gasirea unui loc de munca s-a dovedit un efort fara rezultat.

Astazi, Beea traieste intr-o pestera. Pentru Granada nu este nimic neobisnuit. La periferiile orasului, multi oameni locuiesc in pesteri, fara apa si curent electric, ca “proprietari ilegali” ai gaurilor din munti.

Cauzele alegerilor lor sunt diferite: unii si-au ales intentionat acest mod de viata, altii sunt imigranti din Africa care isi cauta locuinta, iar unii sunt oameni saraci care nu au unde altundeva sa locuiasca.

Beea, care inainte nici nu s-a gandit ca va ajunge sa traiasca intr-un loc ca acesta, a fost nevoita sa-si paraseasca apartamentul cu doua camere din Madrid. Ea invinuieste statul, dar spune ca, initial, s-a mutat in pestera din motive de alta natura si nu din saracie.

Despre dragoste si saracie

In urma cu trei ani, in timpul frecventarii unui curs teatral, Beea s-a indragostit de un tanar care locuia intr-o pestera. Ea s-a mutat la el, dupa care relatia nu a rezistat, iar el parasit-o si pe ea si pestera in care Beea locuieste acum singura.

Femeia nu are nicio speranta legata de viitor. “Nu imi pot gasi un loc de munca. Nu exista locuri in invatamant, iar concedierile in domeniu sunt masive. Cu meseria mea, nu am nicio sansa”, spune femeia.

Cateodata, ea isi gaseste locuri de munca temporare. De pilda, in vara a lucrat cateva saptamani in Franta, in agricultura. Cu banii castigati si-a cumparat carti si un radio cu baterie solara, care o ajuta sa nu se simta atat de singura.

“Visez ca intr-o zi sa castig bani, sa imi construiesc o casa si sa cultiv singura legumele pentru consum. Imi doresc si o familie”, spune tanara cu lacrimi in ochi.

Beea si-a pierdut orice speranta in stat, din cauza crizei care i se pare fara sfarsit.

Sursa: ziare.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.