Moldovenii au cea mai mare încredere în Biserică, sistemul de educaţie, de sănătate, mass-media şi poliţie. Aşa arată un sondaj realizat de compania CBS-AXA, la comanda Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”. La polul opus se află partidele politice, care nu se bucură de încrederea cetăţenilor, scrie argumentul.info

Potrivit studiului, citat de trm.md, cei mai mulţi respondenţi, peste 70 la sută, au spus că au cea mai mare încredere în Biserică. Pe locul al doilea s-a situat educaţia cu 45%, iar pe poziţia a treia sistemul de sănătate cu aproape 44 la sută. Topul este urmat de mass-media, care se bucură de o încredere de 40 la sută din rândul persoanelor intervievate, iar poliţia de 36 de procente.

La polul opus se află instituţiile statului. Astfel, rata de încredere în sindicate este de 22%, în Guvern de 15 la sută, în instituţiile de drept de 14%. Cea mai mică încredere moldovenii o au în Parlament şi în partidele politice pentru care s-au pronunţat 12 la sută dintre cei chestionaţi.

„80% din cetăţeni nu cred în Guvern şi Parlament, dar totodată au evidenţiat şi faptul că nivelul de încredere în sistemul democratic din ţară, cât şi nivelul de încredere în justiţie este destul de mic. Astfel nivelul în sistemul democratic este 13%, însă încrederea în justiţie este de aproape 14%”, a spus directorul de programe al CPD, Rodica Ivaşcu.

„Sunt necesare eforturi semnificative de promovare a politicilor publice care vor combate corupţia şi vor asigura încrederea în instituţii”, a menţionat directorul de dezvoltare al FEE, Andrei Brighidin.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 1100 de persoane în perioada iulie – septembrie anul trecut, cu o marjă de eroare de plus minus 3%.