Selectați pagina

Soldul datoriei publice a Republicii Moldova a crescut în anul 2012

Soldul datoriei publice a Republicii Moldova a crescut în anul 2012

datorii externe RMSoldul datoriei publice a Republicii Moldova la sfîrşitul anului 2012 a fost de 29 miliarde de lei, sau 33% din PIB. Soldul datoriei a înregistrat în anul 2012 o creştere cu 4,1 miliarde faţă de anul 2011. Datele au fost incluse în Raportul auditului datoriei publice, garanţiilor de stat şi recreditării de stat pe anul 2012, care a fost examinat astăzi de Curtea de Conturi, transmite MOLDPRES.

Ponderea cea mai mare în totalul datoriei publice este deţinută de datoria de stat, aceasta fiind de 21,2 miliarde de lei. Gradul de îndatorare a ţării, la sfîrşitul anului 2012, a constituit 24,1%, sau mai mult cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul 2011.

Potrivit raportului, se atestă un nive redus de valorificare a surselor externe contractate. Astfel, la 20 din cele 92 de împrumuturi contractate, rata de valorificare este mai mic de 70%.

Echipa de audit a stipulat că întreprinderile din sectorul public şi unităţile administrativ-teritoriale nu se conformează reglementărilor ce ţin de onorarea obligaţiunilor privind raportarea datoriei, fapt ce a condiţionat raportarea neveridică a soldului datoriei publice către finele anului 2012.

Sursa: MOLDPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *