Selectați pagina

Șoferii implicați în accidente minore se vor putea înțelege pe loc, fără a chema Poliția! MAI vrea proceduri simplificate

Șoferii implicați în accidente minore se vor putea înțelege pe loc, fără a chema Poliția! MAI vrea proceduri simplificate

Accidentele rutiere ușoare în urma cărora nu sunt înregistrate victime, ar putea să nu mai fie documentate de către Poliție.

Șoferii automobilelor implicate în accident ar putea ajunge la o înțelegere, semnând o constatare amiabilă, scăpând astfel de amenzi și puncte de penalizare. Un proiect de lege cu astfel de modificări a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, fiind propus spre dezbateri publice.

Deși un astfel de proiect exista încă din luna martie, fiind propus spre consultări publice, se pare că acesta a fost retras și înaintat iarăși de către MAI, scrie bani.md

Potrivit proiectului, procedura de constatare amiabilă de accident se aplică numai în cazul în care au fost implicate doar două autovehicule soldate doar cu daune materiale. Formularele de constatare amiabilă sunt completate corect şi semnate de către ambii şoferi implicaţi în accident, iar implicarea poliției nu este necesară.

Formularul de constatare amiabilă se va elibera de către asigurător în momentul perfectării asigurării. Potrivit practicii internaționale, acesta este format din două pagini identice autocopiative, cu aceeaşi valoare juridică, fiecare conducător completează corect şi complet una din secţiunile formularului fie cea din dreapta, fie cea din stânga – intitulate vehiculul A şi vehiculul B şi îşi păstrează câte o pagină.

De asemenea, formularul urmează să conţină şi instrucţiuni de folosire. Informaţiile care se completează vizează:

–           data şi locul producerii accidentului;

–           datele de identificare ale şoferilor implicaţi;

–           datele de identificare ale proprietarilor vehiculelor implicate;

–           datele vehiculelor implicate;

–           datele propriilor societăţi de asigurare RCA;

–           informaţii privind circumstanţele producerii accidentului.

După completarea formularului, acesta urmează a fi depus la asigurător. Depunerea formularului de către oricare dintre cele doua părţi implicate reprezintă o cerere de despăgubire şi obligă asigurătorul să efectueze constatarea pagubelor şi să stabilească vinovăţia. Totodată, asigurătorul va fi obligat să elibereze documentul de plasare în reparaţie a vehiculului.

Depunerea formularului-tip de constatare amiabilă de către oricare dintre cele două părţi implicate în accidentul de autovehicul reprezintă cerere de despăgubire şi obligă asigurătorul să efectueze constatarea pagubelor şi să stabilească vinovăţia.

Modificările propuse, potrivit proiectului, va contribui la reducerea timpului pe care șoferii îl petrec la locul accidentului, astfel, vor  fi evitate și ambuteiajele pe care acesta îl crează până la venirea unui echipaj de poliție.

La acest capitol este de menţionat că, o bună parte din timpul de serviciu al Poliţiei este rezervat pentru documentarea accidentelor rutiere uşoare, soldate doar cu pagube materiale, anual fiind înregistrate circa 11 mii asemenea accidente.

Proiectul stabilește un termen de 6 luni, acordat Guvernului pentru aducerea actelor normative în concordanţă cu prevederile Legii, respectiv pentru armonizarea actelor normative departamentale.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *