Selectați pagina

Şoferii care nu achită amenzile de la camerele video nu vor putea trece testarea tehnică

Şoferii care nu achită amenzile de la camerele video nu vor putea trece testarea tehnică

camere-de-supraveghereMinisterul Afacerilor Interne propune introducerea cazierului contravenţional pentru autovehicule.

Aşa că, pentru efectuarea testării tehnice, şoferii vor fi obligaţi să prezinte şi un cazier contravenţional, care va conţine informaţia deţinută de poliţie despre procesele contravenţionale în privinţa mijlocului de transport. În acest sens, MAI a propus spre dezbateri publice un proiect de lege.

Potrivit autorilor, proiectul fost elaborat pentru a exclude lacunele existente în prezent. Şi anume, stabilirea identităţii persoanei care a condus mijlocul de transport, la data când a fost fixată încălcarea prin intermediul sistemelor de monitorizare video, denotă anumite dificultăţi. Din acest motiv, legea contravenţională nu îşi atinge scopul, scrie bizlaw.md

În context, autorii susţin că, între constatarea/examinarea contravenţiilor şi rata de achitare a sancţiunilor aplicate conform normelor Codului contravenţional, există o disproporţionalitate impunătoare, care se datorează inaplicabilităţii normelor juridice. De asemenea, lipseşte un mecanism eficient de determinare a conducătorilor auto la achitarea amenzilor rutiere.

Conform documentului, cazierul contravenţional urmează a fi eliberat de subdiviziunea specializată a Ministerului Afacerilor Interne. Costul acestuia va fi de 60 de lei în cazul în care se solicită în termen de 1 zi. Pentru eliberarea în decurs de 10 zile, preţul va fi de 30 de lei.

Precizăm că, în prezent, înainte de efectuarea testării tehnice obligatorii, posesorii de vehicule sunt obligaţi să prezinte expertului de inspecţie tehnică periodică următoarele acte:

  • buletinul de identitate;
  • certificatul de înmatriculare a vehiculului;
  • permisul de conducere;
  • procura sau alt document care confirmă împuternicirile acordate;
  • certificatul de asigurare obligatorie a răspunderii civile;
  • chitanţele de plată a taxelor de testare şi de folosire a drumurilor.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.