Selectați pagina

ŞOC ÎN LUMEA “CREŞTINĂ”. Papa Benedict al XVI-lea renunţă la scaunul pontifical

ŞOC ÎN LUMEA “CREŞTINĂ”. Papa Benedict al XVI-lea renunţă la scaunul pontifical

papa RatzingerPapa Benedict al XVI-lea va demisiona, potrivit agenţiei italiene de ştiri ANSA. Potrivit Corriere della Sera, anunţul a fost făcut chiar de Suveranul Pontif în timpul consistoriului pentru canonizarea martirilor din Otranto. Informaţia a fost confirmată de Vatican. Papa Benedict al XVI-lea, vârstă de 85 de ani, s-a declarat pe deplin conştient de gravitatea gestului său.

“După ce mi-am analizat conştiinţa în faţa Domnului, în diverse rânduri, am ajuns la certitudinea că forţele mele, din cauza vârstei mele avansate, nu mai sunt apte pentru exercitarea într-un mod adecvat a ministerului petrinian”, a declarat Papa în latină, în timpul consistoriului de la Vatican.

“Papa a anunţat că va renunţa la ministerul său la orele 20:00 (19:00 GMT), la 28 februarie. Va începe atunci o perioadă de ‘sede vacante ‘ (loc vacant)”, a precizat părintele Federico Lombardi, într-un anunţ practic fără precedent în istoria Bisericii Catolice.

“Vestea a venit ca un trăznet”, aşa a comentat decizia Papei decanul Colegiului Cardinalilor, Angelo Sodano, potrivit Corriere della Sera.

Scaunul papal va rămâne vacant până la alegerea unui succesor, a precizat Vaticanul. Un oficial al Vaticanului a spus că se aşteaptă ca perioada dintre demisia lui Benedict al XVI-lea şi alegerea succesorului acestuia să fie cât mai scurtă cu putinţă.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

5 Comentarii

 1. Iulian

  Nu cred că se cuvine unei publicații ortodoxe să vină cu așa titluri neortodoxe. În lumea creștină nu este șoc că acest papistaș a fost dat la o parte de șefii lui.
  Titlul mai potrivit ar fi fost: ”Șoc în lumea eretică.Papistașul Benedict…”

  Dacă ”Apărătorul” pretinde că luptă contra ecumenismului, atunci ar trebui această luptă să se vadă și în fapte.

  Răspuns
  • APARATORUL

   Iulian, iti multumim pentru remarca. Rugam si in continuare sa ne avertizezi in caz daca depistezi careva lacune mecanice sau incorectitudini.

  • Mihail

   Hristos în mijlocul nostru!
   Iulian, impărtăşesc şi eu părerea dumneavoastră că trebuia să se scrie ”şoc în lumea eretică”, dar vă arăt şi altă faţă a lucrurilor :
   In general, lumea, in ce priveşte impărtăşirea unei confesiuni religioase, se împarte în 3: 1)-creştinii (în care, în afară de ortodocşi, intră inclusiv catolicii, unii îi bagă în această categorie şi pe protestanţi), 2) păgânii (în această categorie intră musulmanii şi cei ce se închină la idoli), 3)- ateii – cei care nu cred în Dumnezeu. – Asta o să vă spună orice student din lumea actuală, ieşit proaspăt de pe băncile facultăţii…
   Deci, din această prismă, un om (n-am în vedere un ortodox râvnitor) – îi poate privi pe catolici ca şi creştini.
   Până la schisma din 1054 ortodocşii au fost împreună creştini cu catolicii. După schismă, catolicii continuă să se numească pe ei creştini.
   Cred că raţiunea lor de a se numi creştini constă în aceea că ei n-au fost anatematizaţi direct la cele 7 Soboare ecumenice, (cum au fost anatematizaţi monofiziţii, de exemplu, la Sinodul al patrulea ecumenic). Mulţi dintre sfinţii cinstiţi de catolici sunt cinstiţi şi de ortodocşi, anume cei de până la 1054. Şi mulţi ”teologi” moderni spun, cică, catolicii nu sunt eretici, ei sunt doar schismatici . Iată aşa, azi-un pogarământ, mâine-o trecere cu vederea, până o să ajungem să-i credem pe catolici mai ortodocşi decât noi. Sfântul Marcu al Efesului foarte mult s-a luptat ca doctrinele catolicilor să nu pângărească învăţătura curată a Ortodoxiei. Cine nu ştie că: Filioque, infailibilitatea papală, purgatoriul, azimile şi celelalte teorii catolice sunt erezii?!
   Încă o dată repet, nu împărtăşesc opinia că, catolicii ar fi creştini, dar v-am prezentat cumva şi părerile oamenilor care se numesc ortodocşi pentru că au fost botezaţi ortodocşi.
   Iat titlul articolului nu este pus corect. Ar trebui să sune altfel.

  • Cristina

   Mai este o raţiune care arată de ce catolicii şi protestanţii se numesc pe ei ”creştini”: ei zic că cred în Hristos (Christos-christianos)- catolicii recunosc Biserica, clerul şi Sfintele Taine, iar protestanţii- doar Biblia. Dar ei cred greşit, cu părere de rău, deci sunt nişte creştini falşi, au dogme false, concepţii false. Prin urmare a scrie creştini între ghilimele când e vorba de catolici şi protestanţi nu este neportivit. Deci,Iulian, ai şi nu ai dreptate.

 2. marele Păcătos

  Iuliane, aceasta nu este noutate ortodoxă, aceasta este noutate pentru Creştinii Ortodocşi, ca şi orice altă noutate!

  şi dacă ar fi mai simplu de analizat, priveşte titlul articolului cu atenţie şi vei vedea că APARATORUL nici nu a atribuit ca fiind ortodoxă această noutate! adică – ..”creştină”..

  toate noutăţile ne sunt de folos, dacă le procesează cu bună cuviinţă mintea la îndemul Îngeraşului şi a Duhului Dumnezeiesc, a dacă fiind în haina păcatelor, atunci nici cea mai “strălucită” minte de geniu nu are să prisosească folos din orişice fel de noutate/ştire.

  fiind-că suntem în vremea apocaliptică, progresul sporeşte cu viteză maximă, de aceea şi Dumnezeu se milostiveşte de Adevăraţii Creştini, şi îi descoperă unde stă împăratul întunericul al acestei lumi, ca să fim gata de tot şi de toate.
  Cine ajunge la sfinţenie – desigur nu are nevoie de nici un fel de tehnică, pentru că se desăvârşeşte prin Duhul Sfânt, dar pentru cei ce încearcă să se lepede – de acest sistem în care existăm pe suprafaţa terestră, lucrează Duhul Lui Dumnezeu!
  Părintele Iustin Pârvu zice, uitaţivă câte mijloace de mărturisire aveţi, în primele veacuri era doar gura, dar astă-zi câte mijloace..
  Şi sunt deacord cu acest Mare Părinte, la Judecată ce o să spunem? la Judecată nimeni n-o să spună nimic, dar asta nu amână verdictul!
  “Nu te teme TURMĂ MICĂ”!
  dar fiind-că, toţi suntem chip şi asemănare a Lui Dumnezeu, trebuie să ne judecăm pe noi şi atât!
  dacă fiind drepţi cu cei răi, trebuie să socotim cum V-a Fi Domnul cu noi la Judecată când o să ne fie arătate greşelile noastre vrednice de osândă fără dubii! Milostivi deci şi noi să fim!
  şi dacă nu putem, e destul să vrem, căci dacă vrând n-o să putem, atunci Domnul o să ne dea acest dar fără de preţ!
  Întru Slava Domnului!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.