Selectați pagina

Slujbă ecumenistă în memoria “mărturisitorilor credinței din sec. XX și XXI”.

Slujbă ecumenistă în memoria “mărturisitorilor credinței din sec. XX și XXI”.
În Sfânta și Marea Luni, 10 aprilie, IPS Arhiepiscopul Ioan Charioupolis a participat la rugăciunea de Priveghere pentru mărturisitorii credinței din sec. XX și XXI, în memoria celor care și-au dat viața pentru Evanghelie în ultimii ani, care este organizată în fiecare an de Comunitatea Sant’Egidio la capela Sf. Bernard din Montparnasse. De mulți ani participă în mod regulat.
Slujba de rugăciune a fost prezidată de către Monseignorul Pascal Delannoy, vicepreședinte al Conferinței Episcopilor din Franța, în prezența pastorului doamna Jane Strantz, reprezentanta Federației Protestante din Franța, a părintelui Jérome Thuault, din clerul capelei și mulți credincioși.

Găsiți aici livretul de rugăciune (în franceză n.tr.) cu numele mărturisitorilor credinței.

Traducere de pe situ-l Arhiepiscopiei Bisericii Ortodoxe Ruse în Europa Occidentala, Exarhatul Patriarhiei Constantinopolului, Veillée de prière des témoins de la foi des XXe et XXIe siècles

 Traducerea unui mic fragment din livretul de rugăciune:

Memoria celor care și-au dat viața pentru Evanghelie în Europa

În Franța

Jacques Hamel, preot de Rouen, în vârstă de 86 de ani, asasinat pe 26 iulie 2016, de doi teroriști islamiști, în timp ce slujea Sf. Liturghie în biserica Saint Etienne du Rouvray. Prietenul sau, iman, Mohammed Karabila vorbea de el ca de “un om de pace, cu credință și o mare harismă”.

Doamne miluiește!

În Italia

Părinții Giuseppe Diana, Pino Puglisi, Graziano Muntoni, Renzo Bretta, judecătorul Rosario Livatino și toți cei care sunt asasinați de mafia și camorra în cursul ultimilor ani.

Doamne miluiește!

Cu Părintele Pedro Poveda, fondatorul instituției theresiene, omorât din ură împotriva credinței, comemoram pe toți creștinii omorâți în Spania în timpul războiului civil.

Doamne miluiește!

Ne amintim de toți cei care s-au opus barbariei naziste în numele credinței.

Doamne miluiește!

Pomenim creștinii ortodocși, romano-catolici, greco-catolici și evanghelici care au dat o mărturie a unității credinței în încercări, sub regimul comunist în Europa de Est.

Doamne miluiește!

Cu sfântul Patriarh Tihon, ne amintim de preoții, călugării, de credincioșii și episcopii Bisericii Ortodoxe Ruse care au suferit persecuții sub totalitarismul sovietic .

Doamne miluiește!

In Rusia contemporană, facem memoria: Părintelui Alexander Men, asasinat în 1990, a Părintelui Pavel Adel’geim din Eparhia de Pskov și de Egumenul Makarij Loshkarev din eparhia de Tjumen, toți asasinați în timp ce făptuiau milostenia.

Doamne miluiește!

***
În acest an, din nou, ca parte a Săptămânii Sfinte, Comunitatea Sant’Egidio a comemorat creștinii care în multe părți ale lumii au fost supuși persecuțiilor, discriminărilor, privării de libertate religioasă și atentat la viața lor. Ea face acest lucru amintind numele și istoria victimelor, și preluând cuvintele Papei Francisc: „Astăzi, în secolul 21, Biserica noastră este o Biserică de martiri.“ 
După atacurile sângeroase care au lovit ieri două biserici copte din Egipt, comemorarea martirilor vrea să lanseze un mesaj puternic de solidaritate cu acei creștini a căror mărturisire fără arme este un scandal în fața violențelor și terorii.

Traducere de pe site-ul Comunitatii Sant’Egidio, Sant’Egidio fait mémoire des coptes et de tous les chrétiens martyrs
Sursa: Cor Ortodox
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii