Selectați pagina

Situaţie critică în California: statul american mai are apă doar pentru un an

Situaţie critică în California: statul american mai are apă doar pentru un an

Cercetătorul NASA, Jay Famiglietti cere autorităţilor californiene să ia măsuri urgente, pentru a face faţă reducerii rezervelor de apă.

California nu are un plan de forţă majoră pentru o secetă cum este aceasta. Aparent, nu face decât să stea în alertă şi să se roage să plouă“, spune savantul. “Pe scurt, nu avem vâsle să navigăm prin această criză“, adaugă el.

Datele NASA arată că rezervele de apă sunt în declin în California cel puţin din 2002, deci înainte să înceapă seceta.

Cercetătorul NASA cere măsuri specifice pentru combaterea crizei, incluzând o lege privind sustenabilitatea apelor subterane şi chiar raţionalizarea apei. El consideră de asemenea că populaţia ar trebui să fie mai implicată în acest subiect.

Un sondaj din luna februarie arăta că doar 34% din populaţia Californiei ar fi de acord cu raţionalizarea apei, chiar dacă 94% dintre locuitori au recunoscut că e vorba de o secetă “gravă“.

Oamenii de ştiinţă încearcă să determine ce rol joacă schimbările climatice în seceta din California. La începutul lunii martie, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford arăta că temperaturile ridicate măresc riscul de a apărea seceta. Concluzie aparent logică, de altfel!

Totuşi, anul trecut, două echipe de cercetători au scris în Buletinul Societăţii Meteorologice Americane că seceta nu poate fi pusă în mod sigur pe seama schimbărilor climatice.

O a treia echipă de savanţi a stabilit că unele condiţii atmosferice rare exacerbează seceta.

Statul California a trecut prin cea de-a treia iarnă secetoasă consecutiv, în condiţiile în care jumătate din precipitaţiile înregistrate în acest stat au loc de obicei în decembrie, ianuarie şi februarie.

Guvernatorul Californiei a decretat în luna ianuarie situaţie de urgenţă, din cauza secetei care afectează acest stat american şi care ar putea fi cea mai gravă din ultimul secol.

Sursa: rfi.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *