Selectați pagina

Site-urile de socializare folosesc recunoaşterea facială

Site-urile de socializare folosesc recunoaşterea facială

Una dintre ‘minele de aur’ pentru agenţiile guvernamentale şi nu numai în ce priveşte chipurile oamenilor sunt site-urile de socializare, unde oamenii – inconştient – oferă tot mai multe imagini şi informaţii despre ei. Înşişi proprietarii site-urilor de socializare profită de această inconştienţă a oamenilor.

De exemplu, Facebook a creat un algoritm, numit DeepFace, care poate recunoaşte un chip dintr-o mulţime aproape la fel de precis ca un om. DeepFace foloseşte un model tridimensional pentru a roti feţe, astfel ca acestea să privească spre cameră. Imaginea, odată rotită în cea mai bună poziţie, algoritmul începe să o compare cu imaginile din baza de date.

Specialiştii spun că Facebook ar putea folosi algoritmul pentru a identifica cine sunt prietenii din lumea reală ai unui utilizator.

Facebook oferă deja un program de potrivire a chipurilor numit Tag Suggestions, pentru a sugera automat membrilor să pună numele persoanelor din pozele pe care ei le-au încărcat.

050. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IV 1

DeepFace, despre care cercetătorii Facebook au vorbit recent în amănunt, este capabil să ‘vadă’ o poză şi apoi să creeze o imagine 3D a ei folosind un algoritm numit ,,învăţare profundă” (DeepLearning). Tehnologia inteligenţei artificiale DeepLearning utilizează peste 120 milioane parametri pentru a analiza o imagine dată înainte de a realiza în mod precis un model 3D al ei

Diferite companii utilizează recunoaşterea facială

Companii particulare cu diferite domenii de activitate au început să folosească recunoaşterea facială. Această tehnologie, existentă deja în unele magazine pentru a remarca şi contracara hoţii, ar putea fi folosită în curând pentru identificarea şi urmărirea clienţilor bogaţi care cheltuiesc mult. Corporaţia NEC lucrează la un program de ,,identificare VIP”, bazat pe recunoaşterea feţei, pentru hoteluri şi alte companii ,,unde este necesară identificarea prezenţei vizitatorilor importanţi”.

Şi companii precum FaceFirst din Camarillo, California, speră să-şi completeze oferta de servicii de identificare a hoţilor de magazine cu programe paralele care să-i ajute pe vânzători să identifice clienţii care ar trebui să primească tratament special. ,,Doar încărcaţi în FaceFirst pozele hoţilor de magazine cunoscuţi, ale membrilor crimei organizate din magazine, ale persoanelor de interes şi ale celor mai buni clienţi”, sugerează o reclamă de pe site-ul companiei. ,,Instantaneu, când o persoană din baza de date FaceFirst intră într-unul din magazinele tale, primeşti un e-mail, text sau mesaj pe telefonul mobil, de alertă, care include poza şi informaţia biografică a persoanei pentru ca tu să poţi acţiona imediat şi adecvat”.

Abilitatea de a oferi unor clienţi un tratament mai bun[1] şi de a crea o conexiune între chipurile, numele şi profilurile lor biografice se numără printre chestiunile pe care specialiştii din industria tehnologiei şi susţinătorii clienţilor le-au discutat pe 30 ianuarie 2014, când s-au întâlnit la Washington pentru a discuta despre recunoaşterea facială. Evenimentul este primul dintr-o serie pe această temă, organizat de Administraţia Naţională pentru Informaţie şi Telecomunicaţii a SUA.

,,Tehnologia recunoaşterii faciale în domeniul comercial are potenţialul de a oferi beneficii importante şi de a susţine un nou val de inovaţie tehnologică, dar aduce de asemenea provocări privind intimitatea clientului”, declară John Verdi, director pentru iniţiative privind intimitatea al agenţiei.

Recunoaşterea facială are utilizări extrem de vaste, fiindcă măsoară şi înregistrează caracteristici biologice unice pentru indivizi. Asemenea preocupărilor privind informaţia genetică codificată în ADN, dezbaterea privind recunoaşterea facială se învârte în cele din urmă în jurul problemei dacă o persoană are dreptul de a controla cine are acces la datele sale biometrice. Întrucât recunoaşterea facială poate fi utilizată pentru a identifica şi urmări persoane de la distanţă, fără acordul explicit al persoanelor, unii specialişti în libertăţi civile o numesc în mod răspicat intruzivă. Ei avertizează că, de vreme ce companiile capătă acces la asemenea date, şi guvernul o poate face. ,,Aceasta înseamnă că tu ca individ eşti monitorizat în timp şi mişcările şi obiceiurile tale sunt înregistrate”, explică Christopher Calabrese, consilier legislativ pentru probleme de intimitate. ,,Aceasta este o realitate tehnologică extrem de înfricoşătoare”.

Joseph Rosenkrantz, preşedinte al firmei FaceFirst, susţine că serviciul de recunoaştere a hoţilor din magazine conceput de firma sa este mai puţin invaziv decât sistemele video de securitate existente în magazine: ,,Camerele video înregistrează pe oricine intră în magazin şi imaginile sunt de obicei păstrate 30 zile, în timp ce FaceFirst distruge modelele de feţe ale tuturor clienţilor, cu excepţia celor pe care vânzătorii i-au prins înainte furând. Noi nu păstrăm dinadins informaţie despre oameni care nu sunt căutaţi”.

Însă Joseph Atick, pionier în recunoaşterea facială, socoteşte că această tehnologie este mult mai puternică decât actualele instrumente de urmărire a clienţilor. Privită în context cu mode precum telefoane mobile înzestrate aproape universal cu camere video şi creşterea numărului persoanelor care sunt identificate după nume în pozele online, recunoaşterea facială poate permite în curând companiilor să creeze conexiuni între persoana de pe internet şi identitatea sa offline aflată într-un anumit loc public. Acest lucru ar putea ameninţa grav capacitatea noastră de a rămâne anonimi în public. ,,Nu cred că a existat vreodată o posibilitate similară care să dea oamenilor atâta putere asupra noastră”, a spus Atick.

Într-adevăr, la întrunirea din 30 ianuarie, susţinătorii industriei şi clienţilor au discutat şi despre aplicaţiile de recunoaştere facială care apar acum, precum aplicaţia NameTag: aceasta permite unui utilizator să pozeze o persoană şi apoi să caute informaţii despre ea, precum ocupaţia sau profilul din reţelele de socializare (foto).050. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IV 2

Unii oficiali implicaţi în dezbatere vor ca Congresul SUA să formuleze o lege care să dea clienţilor drepturi de bază de a controla cum sunt culese şi folosite detaliile intime despre ei, indiferent de tehnologia folosită. Jessica Rich, directorul biroului de protecţie a consumatorului de la Comisia Federală de Comerţ, a afirmat despre recunoaşterea facială: ,,Acesta este încă un motiv pentru care avem nevoie de legislaţie pentru intimitate mai generală”.

Alte utilizări ale recunoaşterii faciale, precum sisteme de recunoaştere a feţei folosite pentru deschiderea uşilor

Pentru a intra în clădirea B din Knickerbocker Village, nu ai nevoie de o cheie. Clădirea are un nou sistem de securitate biometrică, numit FST21, care utilizează recunoaşterea feţei. Acesta funcţionează astfel: o cameră video face 5 poze ale chipului fiecărui rezident, apoi este selectată una din acestea şi, alături de alte informaţii despre rezident, este stocată în baza de date a sistemului. Când rezidentul vrea să treacă prin uşa securizată a clădirii, un scaner cu înaltă rezoluţie îi citeşte chipul. Dacă chipul lui există în baza de date şi sistemul o recunoaşte, uşa se deschide în decurs de câteva secunde.

Sistemul FST21 a fost proiectat de generalul israelian Aharon Farkash, care susţine că acesta oferă un echilibru între siguranţă şi simplitate: ,,Credem că este o soluţie pentru clădirile comerciale, clădirile de locuinţe, aeroporturi şi orice loc unde este nevoie de confort, şi acolo unde este nevoie de securitate este locul potrivit pentru a fi instalat”.

Însă unii specialişti în securitate, precum Jonathan Gilliam, sunt îngrijoraţi din cauza ameninţărilor cibernetice: ,,Priveşti într-o direcţie şi cineva vine cu o modalitate mai bună de a evita măsurile tale de securitate. Şi, în realitate, punctul slab al oricăruia dintre aceste sisteme biometrice este acela că el este conectat la un computer”.

050. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei IV 3

Recunoaştere în mişcare
FST21 SafeRise este un sistem de recunoaştere a persoanelor aflate în mişcare.
Utilizând un amestec de parametri biometrici, FST 21 este precis.
Nu este nevoie de chei. Nu este nevoie de coduri. Tu eşti cheia !

În ce stadiu se află folosirea tehnologiei de recunoaştere facială în România ?

În noiembrie 2013, guvernul român condus de Victor Ponta a semnat un memorandum cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei pentru construirea unor sisteme IT importante, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă, Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului, Proiectul de tip Guvernare Electronică şi Proiectul de tip Oraş Inteligent (Smart City).

Ministerul Societăţii Informaţionale şi compania Huawei au anunţat o ,,cooperare strategică”, în ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzată de instituţii oficiale din SUA, Marea Britanie şi Canada de spionaj în favoarea autorităţilor chineze. Mai mult, autorităţile americane, canadiene, britanice şi australiene au blocat accesul companiei la licitaţii publice pentru realizarea de diferite sisteme informaţionale.

Memorandumul semnat de guvern a fost criticat şi de preşedintele Băsescu, care a declarat: ,,Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau cu alta”.

Cu toate acestea, în martie 2014, vice-prim-ministrul Liviu Dragnea a fost plecat în China unde s-a întâlnit, printre altele, cu reprezentanţii companiei Huawei şi ai altei companii chineze, pentru a discuta despre introducerea unui sistem de monitorizare care va conţine şi un program de recunoaştere facială. Deocamdată, vice-prim-ministrul discută despre un proiect-pilot pentru un oraş: ,,Am propus să identifice un oraş unde să dezvolte un proiect-pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranţa cetăţeanului”.

Dacă fotografia unei persoane a fost introdusă în baza de date, este o chestiune de minute până când dispecerul unui asemenea sistem de recunoaştere facială o poate depista în trafic prin intermediul camerelor de supraveghere, folosind tehnologia de ultimă oră. Sistemul poate recunoaşte chipurile trecătorilor şi poate accesa baza de date cu criminali cunoscuţi.

Sistemul de supraveghere a fost prezentat premierului român în 2013, iar Victor Ponta s-a arătat interesat de subiect: ,,Aş vrea să implementez un asemenea sistem în România, dar mai înainte trebuie să întreb presa dacă este de acord şi să îi conving că guvernul va supraveghea totul” !

În acelaşi timp, potrivit presei, compania chineză ZTE este pe cale să instaleze un asemenea sistem într-un oraş din sudul României, proiect ţinut deocamdată secret. Unele surse afirmă că oraşul ar fi Piteşti. Lorian Vintilă, directorul ZTE România, a declarat: ,,Patruzeci şi două de camere sunt aduse pentru acel oraş – camere de luat vederi, există un software/program cu sistem de recunoaştere a chipului şi un centru de virtualizare a imaginii şi un centru de stocare şi un dispecerat de intervenţie care notifică poliţia locală sau alte unităţi”.

Cele două firme, ZTE şi Huawei, sunt implicate şi în realizarea unui program-pilot de monitorizare video şi supraveghere, care să deţină posibilitatea de a identifica numerele de înmatriculare ale automobilelor, dacă au loc infracţiuni şi trebuie aplicate amenzi, ca şi tehnologie de recunoaştere facială.

Se pune însă întrebarea dacă noi, cetăţenii, nu avem oarece drepturi în ce priveşte preluarea trăsăturilor noastre biometrice şi culegerea de date personale. În Bucureşti există deja 1.000 de camere de supraveghere care deocamdată nu au sistem de recunoaştere facială.

Iosif Mocanu


[1] Este interesant că, atunci când vine vorba de persoane foarte avute şi de câştigurile sau avantajele pe care le pot avea unele magazine de pe urma lor, nimeni nu mai vorbeşte de discriminare.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *