Selectați pagina

Sistemul electronic de numărare a voturilor nu este sigur, declaraţii

Sistemul electronic de numărare a voturilor nu este sigur, declaraţii

stampilaSistemul electronic de numărare a voturilor, care urmează să fie implementat la scrutinul din 30 noiembrie, nu este sigur şi riscă să fie supus unui atac cibernetic. Declaraţii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Comentatorul politic, Roman Mihăeş, s-a pronunţat categoric pentru sistemul clasic de numărare a voturilor, în defavoarea celui electronic. Analistul a adus drept argument referendumul constituţional din 2010, când în câteva localităţi a fost implementat sistemul electronic de numărare a voturilor, care a fost supus unui atac cibernetic.

Fostul şef-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu, a precizat că nici Centrul de guvernate electronică de pe lângă Guvern, care are menirea de a garanta securitatea schimbului de date dintre instituţiile statului, inclusiv Comisia Electorală Centrală, nu este sigur. „Unii reprezentanţi ai statului, care se folosesc de serviciile acestui Centru, accesează diferite site-uri, utilizează softuri neverificate sau îşi procură calculatoare de la persoane particulare. Astfel, acest sistem devine foarte vulnerabil şi oricând poate fi spart”, a punctat Dediu.

Şi fostul consilier prezidenţial, Valeriu Reniţă, s-a pronunţat pentru sistemul clasic de numărare a voturilor. „Nu au fost reclamaţii din partea alegătorilor, a actorilor politici sau a societăţii civile asupra sistemului de numărare a voturilor. În două ore, voturile aproape că sunt numărate, iar spre miezul nopţii cetăţenii deja ştiu cine a câştigat alegerile. Nu înţeleg de ce trebuie să se renunţe la un sistem verificat şi care funcţionează bine în favoarea unui care nu este sigur?”, a spus Reniţă.

Sursa: ipn.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. Radu Humor

  De ani de zile tot strig si la un moment dat mi se parea ca strig in pustiu. Intelegeau destui ca n-au pe cine alege, insa majoritatea dintre acestia sustineau ca totusi trebuie sa ne prezentam la vot. Dar incet incet din ce in ce mai multi s-au dumirit care-i de fapt treaba cu alegerile astea si iata ca in ultima vreme chiar au inceput sa strige si altii:

  soros-democratic-romania

  A intra în secţia de votare înseamnă a fi de acord şi a susţine sistemul actual, în forma şi substanţa pe care o are Statul Român în prezent.

  Dar ce stat e ăsta din prezent pe care ni se cere să îl susţinem şi să îl “dotăm” cu “conducători” după cum ar vrea, chipurile, electoratul ?

  Predecesorii ne-au instruit cu precizie cum trebuie să fie Statul Românesc. Iată ce a spus Eminescu : “Chestiunea de căpetenie pentru istoria şi continuitatea de dezvoltare a acestei ţări este ca elementul românesc să rămâie cel determinant, ca el să dea tiparul acestei forme de stat, ca limba lui, înclinările lui oneste şi generoase, bunul lui simţ, c-un cuvânt geniul lui să rămâie şi pe viitor norma de dezvoltare a ţării şi să pătrundă pururea această dezvoltare.”

  Înainte să intrăm în secţia de votare trebuie să ne răspundem la întrebarea dacă acesta este statul pe care l-am dorit al 1989 şi pentru care au murit 1,100 de români atunci şi care a rezultat în situaţia prezentă în care avem 3,5 milioane dintre cei mai buni români cu statut de refugiaţi economic iar cei rămaşi sunt în zbaterile sărăciei, din economie, ceea ce nu a ajuns în mâna străinilor a fost demolat, pământul este mai tot al străinilor; dar chiar înainte de întrebările puse, să ne întrebăm dacă ăsta este statul pentru care românii au murit în munţi după război, în al doilea război au murit pe ambele fronturi iar cu sutele de mii au dispărut deportaţi în Rusia, în primul război au murit pentru întregirea teritoriului naţional, în 1877 au murit pentru independenţă, au murit şi s-au sacrificat cu milioanele de 2,000 de ani oprind sute de invazii din sud şi est, constituind continuu pavăză la adăpostul căreia Europa s-a dezvoltat, s-a organizat şi a cotropit şi jefuit întrega Lume inclusiv pe noi, o Europă care, de fapt, ne datorează însăşi existenţa.

  Există convingerea la foarte mulţi că de la 1989 până în prezent, continuu, Statul Român este dirijat de un anume grup de străini prin „Clasa Politică” în interesul respectivilor străini şi inevitabil împotriva intereselor Neamului Românesc.

  Grupul de străini asigură pe diverse căi, legale sau nu, ca pe listele de votare să ajungă exclusiv candidaţii juraţi întru obedienţă faţă de acest grup de străini cu scopul ca oricine ocupă funcţiile în stat va executa acelaşi instrucţiuni, va urma aceeaşi politică decisă de respectivul grup de străini.

  […]

  Faptele petrecute în ţara noastră în ultimii 25 de ani indică spre această stare de lucruri, respectiv, indiferent de zonă politică de care au aparţinut unii sau alţi dintre ocupanţii funcţiilor, beneficiarii finali ai resurselor Ţării şi muncii Poporului Român au fost, la modul absolut şi exclusiv, nişte anume străini şi complicii lor români, în dauna Neamului Românesc.

  Consecinţa ar fi că actul de a vota nu are absolut nici o relevanţă întrucât politica persoanei/persoanelor alese, oricare ar fi, va fi o continuare a politicilor antiromâneşti de până acum. Practic, există în spaţiul public 14 candidaţi care prezintă fiecare un program distinct cu pretenţia de a fi favorabil Ţării dar în realitate situaţia este ca şi cum ar fi un singur candidat, oricare ar ieşi la votare urmând a face acelaşi lucru : va aplica un program secret elaborat de nişte străini care se ascund în spatele acestei „Clase Politice” în beneficiul acestor straini exclusiv.

  CEI CE SUNT ALEŞI NU DECID IAR CEI CE DECID NU SUNT ALEŞI, întreg sistemul electoral nu are nimic în comun nici cu voinţa şi nici cu interesele Neamului Românesc.

  STATUL ACTUAL NU ESTE IZVORÂT DIN RĂDĂCINILE NEAMULUI ROMÂNESC. Acest sistem economic, politic, social, acest stat, este un sistem/stat inamic faţă de Neamul Românesc, fapt dovedit de 25 de ani. Este un sistem/stat dovedit antiromânesc şi nu e nevoie să intrăm în secţia de votare să aflăm că Statul actual nu oferă absolut nici o opţiune în interesul Neamului Românesc.

  […]

  Există şi foarte mulţi patrioţi în sistem dar nu în funcţii de conducere şi astfel sunt „legaţi de mâini şi de picioare, au efect să reducă dar nu pot singuri sa elimine răul.

  Tu cititorule, ce vei face înăuntrul secţiei de votare nu are nici o importanţă: dacă anulezi votul comunici că nu eşti de acord cu opţiunile oferite, dacă votezi cu unul sau altul comunici mulţumirea sau nemulţumirea. Odată trecut pragul secţiei eşti integrat în sistem, eşti implicat, EŞTI DE ACORD CU SISTEMUL AŞA CUM ESTE EL chiar dacă nu eşti de acord cu opţiunile pe care ţi le oferă. Participarea dovedeşte acceptarea actualului sistem electoral şi a întregului sistem „democratic” în ansamblul său prezent, anularea votului dovedeşte nemulţumirea pentru ‚oferta” de candidaţi;

  Neparticiparea dovedeşte neacceptarea sistemului electoral şi a întregului sistem „democratic” în ansamblul său prezent. Neparticiparea masivă, deşi fără efect legal, privează pe cel ales de pretenţia de legitimitate reală, morală, patriotică. Desigur nu ar avea nici un efect practic imediat, dar a fi preşedinte cu 51% din 20%, adică cu 10% nu poate sustine pretentia ca reprezinta poporul şi în timp relativ scurt ar putea avea efecte în cascadă în respingerea în timp a acestui sistem impus prin asasinat şi viclenie din 1989 în dauna Neamului Românesc.

  Pentru verificarea validităţii ipotezelor, să ne imaginăm că nu ar intra în secţia de votare nici o persoană. Astfel, poporul ar comunica politicienilor că nu este de acord cu sistemul în integralitatea lui iar consecinţa ar fi că va trebui ca de urgenţă să se aducă modificări structurale în Constituţie iar compoziţia clasei politice ar trebui să se schimbe radical. Văzând că în componenţa clasei politice sunt mai tot aceiaşi oameni, schimbarea nu ar putea fi de forma ci ar fi forţată o schimbare de substanţă. Ce substanţă e un alt subiect.

  Cu gândul la acest scenariu cumplit pentru ei, decidenţii reali au stabilit ca unic obiectiv al alegerilor să legitimizeze statul în forma actuală prin motivarea a cât mai mulţi alegători să se prezinte la vot. Au imaginat un plan ingenios: au alcătuit momeli electorale de largă diversitate pentru momirea la urne a cât mai multor categorii de persoane. Astfel compoziţia grupului de candidaţi nu este de loc întâmplătoare, dimpotrivă, bine echilibrată să nu se suprapună categoriile atrase, respectiv câte un candidat pentru motivarea de a veni la vot a câte unei categorii distincte a electoratului.

  Astfel găsim pe lista de votare candidaţi: unul pentru naţionaliştii tradiţionalişti, altul pentru naţionaliştii nemulţumiţi de primul, una pentru femeile nemulţumite, alta pentru bărbaţii nemulţumiţi (ambele nemulţumiri produse deliberat dar acesta e un alt subiect), unul pentru ungurii tradiţionalişti, altul pentru ungurii ceilalţi, unul pentru bărbaţii visători la mai multe soţii, altul plimbat prin diasporă, unul pentru curioşii de scandale, altul pentru pensionarii doritori de acalmie, unul pentru cei cu nostalgia ordinii şi seriozităţii, altul pentru cei cu nostalgia pentru Iliescu.

  Posibil ca tot ceea ce am scris aici să fie greşit. Dacă prezumţia de pornire este falsă, întreg raţionamentul este greşit, caz în care cineva trebuie să explice cel puţin următoarele :

  1) extraordinara continuitate şi uniformitate a rezultatelor concrete realizate în ultimii 25 de ani în favoarea unor anume străini şi a complicilor lor şi constant în dauna Neamului Românesc, explicaţie care însă va trebui să NU se folosească de instrumentele propagandei antiromâneşti prin care Poporul Român este acuzat că şi-ar face rău singur pentru că brusc, la 1989, a devenit în mod misterios, chipurile laş, puturos, slab, infractor, criminal, antisemit etc., acuzaţii niciodată susţinute de fapte, întrucât, în replică, vom veni cu datele şi argumentele certe şi verificabile ale istoriei, de la cea mai îndepărtată la cea mai recentă, în faţa cărora şi propaganda cea mai vicioasă este silită să amuţească;

  2) cum se face că în cele 6 ture de alegeri de preşedinte au participat zeci de candidaţi dar nici un patriot autentic nu a ajuns pe liste ? Coincidenţă ?

  3) cum se face că în 25 de ani de activitate parlamentară, în libertate chipurile, au fost instituite noi şi tot mai multe şi mai mari obstacole în calea celor ce aspiră să ajungă pe listele de votare ca preşedinte sau parlamentar, mijloacele de a le depăşi fiind exclusiv dependente de tot mai mulţi bani ?

  Pentru cei care nu găsesc prezumţia de pornire ca fiind greşită, când se vor întruni toate condiţiile de mai jos :

  -când vor apărea nişte oameni care şi-au stabilit ca misiune existenţială a pune Statul Român în subordinea intereselor Neamului Românesc
  – când vom avea şi certitudinea că o vor face,
  – când astfel de oameni vor participa la procesul electoral ajungând pe buletinul de vot,
  – când se va realiza eliminarea fraudei electorale pentru ca rezultatul votului să reflecte cu exactitate decizia electoratului,
  – când publicitatea electorală nu va fi dependenta de bani şi va fi egală în cantitate şi calitate pentru toţi participanţii la vot,

  atunci şi numai atunci, cei cu mintea sufletul la interesul Neamului Românesc vor intra în secţia de votare ştiind ce fac şi cu rezultat concret.

  Doamne-ajută!

  Adrian Grigoriu

  Nota Bucovina Profundă:

  Nu intenţionam să scriu nimic despre alegerile din 2 nov. din prea multă silă şi dezgust , dar am găsit aceste două articole ale lui Ciprian Voicilă şi respectiv Adrian Grigoriu, care au reuşit să exprime opinii la care pot subscrie aproape in totalitate.

  Cititi va rog mai multe la:

  CE FACEM LA VOT ? Un articol de Adrian Grigoriu

  Cititi va rog si:

  Alegeri: ABSENTEISM = NELEGITIMATEA clasei politice. Prezenta masiva la VOT cu ANULAREA VOTURILOR = LEGITIMITATE

  Ciprian Voicila: DE CE NU O SA VOTEZ?

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.