Selectați pagina

Sistemul de supraveghere în masă din China monitorizează şi controlează cetăţenii pentru a impune restricţii

Sistemul de supraveghere în masă din China monitorizează şi controlează cetăţenii pentru a impune restricţii

Este în pregătire de mulți ani: o rețea de supraveghere în masă așa cum lumea nu a mai văzut. Și deja a fost activată. Sistemul de credit social din China (care va fi pe deplin operațional în 2020) nu numai că monitorizează cei 1.4 miliarde de cetățeni chinezi. Este făcut pentru a-i controla și a le impune restricții, fiind un experiment gigantic de inginerie socială.

Asta, deoarece acest proiect masiv, care este în pregătire de mai mult de un deceniu, are ca scop alocarea unui scor de încredere pentru fiecare cetățean și pentru fiecare afacere. Potrivit Partidului Comunist din China, sistemul de credit social va „permite celor demni de încredere să umble liberi, în timp ce pentru cei discreditați va fi dificil să facă un singur pas.”

Pentru a fi realizat, proiectul va folosi infrastructura tehnologică imensă a Chinei: cam 200 de milioane de camere de supraveghere, potrivit unei relatări a Foreign Correspondent din Australia.

La finalul articolului vei găsi un videoreportaj realizat de Foreign Correspondent despre acest sistem distopic incredibil.

Inteligența artificială gestionează sistemul de credit social

Ideea este că totul va fi conectat la sistemul de recunoaștere facială și se va intersecta cu documentele financiare, medicale și legale – întregul aparat va fi interpretat și reglementat de rețele avansate de inteligență artificială.

Totul pare desprins dintr-un film S.F. cu teme distopice. Însă China merge și mai departe.

„Aceasta poate fi o modalitate nouă prin care guvernul să managerieze economia și societatea. Scopul este guvernarea prin algoritmi”, a afirmat economistul Martin Chorzempa pentru The New York Times în iulie 2018. Chorzempa lucrează la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Un plan atât de complex are la bază o regulă simplă de acordare a creditului social. În proiectele-pilot care sunt deja operaționale în câteva orașe chinezești, cetățenilor li se alocă un scor numeric.

Pentru acte personale și sociale pozitive (cum ar fi plătirea facturilor la timp, acțiuni de caritate și sortarea corespunzătoare a materialelor reciclabile), cetățenilor le va crește scorul, ceea ce le oferă avantaje, cum ar fi credite bancare mai bune, transport public mai ieftin și chiar și un timp de așteptare mai scurt pentru serviciile acordate de spitale.

Însă, dacă încalci regulile, ai grijă! Cei care întârzie cu plățile, traversează greșit strada sau fumează în zone în care fumatul este interzis vor fi pedepsiți.

În cadrul a ceea ce este descris ca fiind o „dictatură digitală”, scorul acestora scade cu fiecare infracțiune, ceea ce înseamnă că vor suferi penalizări financiare și chiar și restricții de călătorie.

Ești sau nu un „cetățean-model”? Sistemul decide

Acest lucru i s-a întâmplat jurnalistului de investigații Lui Hu, care spune că sistemul de credit social i-a distrus cariera, după ce a ajuns pe lista neagră fiindcă a acuzat guvernul de corupție.

Etichetat drept „necinstit”, i s-a suspendat accesul la călătoria cu trenul și conturile sale de pe platformele sociale (unde avea vreo două milioane de persoane care îl urmăreau) au fost închise, ceea ce înseamnă că a devenit imposibil să-și facă meseria.

După cum a declarat pentru Foreign Correspondent, Hu nu crede că cei mai mulți chinezi sunt conștienți de felul în care aceste pedepse i-ar putea afecta.

„Poți să vezi asta din starea mentală a chinezilor. Ochii le sunt orbiți, iar urechile, astupate. Știu puține despre lume și trăiesc într-o iluzie”, spune el.

Însă sistemul de credit social merge chiar și mai departe. Indivizii nu sunt singurii supuși acestei jocuțiuni. În aceeași situație sunt companiile chineze, dar și afacerile din afara țării – companiile aeriene internaționale resimt deja aspectele coercitive ale acestui sistem controversat, despre care unii se tem că ar putea „să încalce în mod direct suveranitatea altor națiuni.”

În China, sondajele arată că sistemul este deja popular  pentru cetățenii avantajați social, care deja se bucură de avantajele programelor pilot. Cu alte cuvinte, jocul a început.

„Se pare că va ajuta la îmbunătățirea calității cetățenilor pe termen lung. Atâta timp cât nu-mi încalcă dreptul la viață privată, nu mă deranjează”, a afirmat Joyce Hu, o vânzătoare din Shanghai, pentru NPR.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке