Selectați pagina

Sistemul de Sănătate are nevoie lunar de circa 6.000 de donări de sânge. Află de ce

Sistemul de Sănătate are nevoie lunar de circa 6.000 de donări de sânge. Află de ce

La Centrul de Transfuzie a Sângelui vin să doneze voluntar sânge, zilnic, în medie 200 de persoane. Chiar dacă în vară acest contingent a fost mai scăzut, toamna numărul de donări a revenit la cel obişnuit. Nu întotdeauna, însă, voluntarii care donează corespund grupelor de sânge cele mai solicitate într-o anumită perioadă, informează noi.md

Sistemul de Sănătate din Republica Moldova are nevoie lunar de circa 6000 de donări de sânge, actualmente, donările voluntare constituie peste 85%, alte 15% fiind acoperite din contul donatorilor rude. Aprecieri în acest sens a făcut pentru IPN directoarea Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
„Instituţia noastră este responsabilă de dirijarea fluxului de donatori. Fiecare dintre noi are un anumit grup sanguin şi dacă se epuizează mai rapid un anumit stoc sanguin, intervenim şi invităm persoanele să doneze. Nu întotdeauna voluntarii care donează corespund şi cu grupele solicitate pentru o anumită perioadă.”, a menţionat Svetlana Cebotari.
Svetlana Cebotari spune că, tradiţional, cele mai deficitare grupe sanguine sunt cele cu Rh negativ, pe care o au circa 15% din populaţie. De aceea, ori de câte ori este necesar sânge cu acest Rh, se operează cu un registru al pacienţilor şi donatorilor de sânge, persoane fizice, care au dat acceptul de a fi invitate la donare de sânge ori de câte ori va fi necesar. „Noi ne-am asumat această responsabilitate de a chema la donare de sânge şi de a le cere ajutor pentru a menţine acele rezerve de sânge şi posibilitatea de a oferi o continuitate în asistenţa hemo-transfuzională solicitată de instituţiile medico-sanitare”, a adăugat Svetlana Cebotari.
În această perioadă a anului, cei mai activi donatori sunt reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti, ai Ministerului Apărării, Ministerul Afacerilor Interne etc. Puncte de donare a sângelui există şi în raioane care au un grafic mobil. Însă de multe ori în acestea frecvenţa donărilor este mai joasă. Cele mai puţin active la acest capitol, spune Svetlana Cebotari, sunt raioanele Anenii Noi, Drochia, Hânceşti etc.
Potrivit directoarei Centrului, sânge poate dona orice persoană care îşi doreşte, are între 18 şi 60 de ani, are o stare perfectă de sănătate şi o greutate corporală mai mare de 50 kg. Printr-o singură donare de sânge donatorul poate salva 3 vieţi.
Toţi donatorii de sânge îşi pot lua două zile libere de la muncă şi primesc un pachet alimentar, componenţa şi preţul căruia a fost modificat de la 1 noiembrie curent. Astfel, donatorii primesc câte un litru de suc fără adaos de zahăr din mere sau mere şi struguri, 300 de grame de carne înăbuşită sau 160 de grame de peşte natural în suc propriu. De asemenea, sunt fi oferite 100 de grame de ciocolată, 400 grame de halva sau 250 de grame de fructe uscate şi o conservă de legume bogate în vitamine.
Svetlana Cebotari este de părere că schimbarea setului de alimentare pentru donatori nu este şi nici nu a fost un factor motivant. „Schimbarea conţinutului setului pentru alimentarea consumatorului pune accent pe valoarea sângelui uman şi pe importanţa acestei categorii de persoane care donează sânge cu regularitate”, a precizat Svetlana Cebotari.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке