Selectați pagina

Sistemul de pensii din Moldova riscă să ajungă în pană financiară

Sistemul de pensii din Moldova riscă să ajungă în pană financiară

oameni la satEfectele profunde ale îmbătrânirii populației și contractării forței de muncă asupra sistemelor suprasolicitate de pensii de stat în Europa de Est și țările Asiei Centrale necesită reforme semnificative, menționează noul raport al Băncii Mondiale Piramida inversată: Sistemele de pensii se confruntă cu provocări demografice în Europa și Asia Centrală, se spune în informațiile Băncii Mondiale.

“Potrivit raportului, incapacitatea de a acționa astăzi generează probleme de echitate pentru generația următoare, deoarece s-ar solda, probabil, cu reduceri ulterioare în volumul prestațiilor, care i-ar afecta pe cei săraci mai mult decât pe cei înstăriți”, se mai spune în informațiile Băncii Mondiale.

“Țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală au fost printre cei mai activi reformatori din lume, adoptând mai multe scheme de pensii noi, precum sunt sistemele de puncte în Serbia și Croația, conturile noționale în Letonia și Polonia, prestațiile universale în Georgia, Kazakhstan și Kosovo, și conturile de economii individuale în Estonia, România, Macedonia și Federația Rusă,” a relatat vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală Laura Tuck.

În Republica Moldova, în următorii 30-40 de ani, pensionarii pot deveni cel mai vulnerabil segment social. Pe măsura aprofundării îmbătrânirii demografice, sporeşte gradul de risc pentru categoriile de vârstnici. Or, neindexările la timp ale pensiilor amplifică sărăcia deopotrivă cu izolarea socială şi singurătatea. Asta în condiţiile în care pensiile constituie doar 20-25% la sută din coşul minim de consum pe ţară.

Sursa: deschide.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *