Selectați pagina

Sistemul antihristic al scorului social din China: Împinge oamenii spre muncă și le uniformizează comportamentul

Sistemul antihristic al scorului social din China: Împinge oamenii spre muncă și  le uniformizează comportamentul

Într-o lume controversată, China intenționează să pună în aplicare un sistem de scor social (denumit oficial Social Credit Scor sau SCS) până în 2020. Ideea a apărut pentru prima dată într-un document al Consiliului de Stat al Chinei publicat în iunie 2014.

ÎN CE CONSTĂ ACEST SISTEM DE SCOR SOCIAL?

SCS pare relativ simplu. Toți cetățenii din China cor primi un scor social. Acest scor va fi oferit în funcție de comportamentul din societate. De exemplu dacă facturile sunt plătite la timp, scorul crește, dacă cetățeanul respectiv provoacă probleme sau este violent, scorul scade.

În esență, comportamentul social va fi monitorizat și pe baza unor criterii stabilite de guvern, fiecare chinez va fi notat sau i se va oferi un scor de performanță socială.

Scorul cetățeanului afectează eligibilitatea acestuia pentru o serie de servicii, inclusiv tipurile de locuri de muncă sau ipotecile pe care le pot obține, și afectează, de asemenea, în ce școli se califică copiii lor. Programul se vrea ca să fie instalat și să fie funcțional până în 2020.

Potrivit presei locale din China, scorul fiecărui individ va alcătuit din cinci categorii: conexiuni sociale, comportamentul consumatorului, securitate, bogăție și conformitatea.

Susținătorii SCS văd acest lucru ca pe o oportunitate de a îmbunătăți unele dintre serviciile statului. Unii susțin că acest lucru ar oferi cetățenilor chinezi un accesul meritat  la serviciile financiare. Guvernul afirmă, de asemenea, că acest lucru „va permite celui mai de încredere să se plimbe liber pe unde dorește, în timp aceea care vor să înșele vor fi marcați pe vecie”.

CONTROVERSE ȘI CRITICI

La prima vedere scorul social pare un lucru pozitiv, dar există numeroși contestatari, care susțin că la un moment dat acest sistem ar putea deveni foarte restrictiv.

De exemplu, o persoană care s-ar juca pe calculator câte 10 ore în fiecare zi ar primi un scor mic și ar fi declarată inactivă. Un cetățean activ va fi cel care va munci 10 ore pe zi, dar și care ar trebui să facă cumpărături și să plătească facturi.

Așadar, sistemul va împinge oamenii spre muncă și va avea tendința de a le uniformiza comportamentul. Diversitatea va lipsi și creativitatea va fi ucisă din scutec, pentru că nimeni nu își va mai dori un scor negativ.

În cele din urmă, problema este că „comportamentul social acceptabil” va fi definit de guvernul chinez, nu de un proces democratic. Măsurile punitive vor fi luate cu siguranță atunci când o persoană va ieși din sistem. Este posibil ca unii dintre indivizi să spargă involuntar aceste bariere și vor fi pedepsiți, chiar dacă sunt nevinovați.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii