parlamentParlamentul a adoptat joi în prima lectură proiectul de lege privind combaterea activității extremiste, înaintat de un grup de deputați ai Coaliției.

Potrivit autorilor, proiectul vine să creeze condiții Serviciului de Informații și Securitate pentru a-și putea realiza atribuțiile în vederea prevenirii și combaterii extremismului. În acest sens, SIS-ul va avea dreptul să blocheze provizoriu paginile web locale care vor conține mesaje cu caracter extremist sau separatist.

Totodată, autorii inițiativei vor să interzică înregistrarea asociațiilor obștești care au ca scop desfășurarea activității extremiste. Inițiativa prevede și instituirea așa-numitului mandat de securitate, care va oferi structurilor SIS-ului dreptul de a intercepta discuțiile telefonice, de a înregistra materiale video şi audio cu o cameră ascunsă.

Deputații comuniști au criticat proiectul, precizînd că acesta va avea consecințe grave asupra întregii societății. Și liberalii s-au opus inițiativei, avertizînd că proiectul riscă să fie declarat neconstituțional.