Selectați pagina

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Țării: Decizia patriarhului Bartolomeu amenință unitatea Sfintei Ortodoxii

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Țării: Decizia patriarhului Bartolomeu amenință unitatea Sfintei Ortodoxii

Declarația Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Țării, în urma numirii exarhilor Patriarhiei de Constantinopol

În data de 9 septembrie 2018, Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granițelor a emis următoarea declarație, în urma numirii la Kiev a exarhilor Patriarhiei de Constantinopo:

„Noi stăm înaintea lui Dumnezeu în rugăciune, alături de Biserica Ortodoxă soră Ucraineană, condusă Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine – respectat și venerat de toți în lumea ortodoxă – Primatul Bisericii lui Hristos recunoscut canonic pe teritoriul Ucrainei.

Noi, Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Țării, exercitând misiunea noastră în America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă și în alte țări occidentale și sprijinind din punct de vedere pastoral mulți emigranți în țări din Rusia istorică și descendenți ai acestora, ne exprimăm indignarea profundă privind încălcarea flagrantă a sfintelor canoane de către Biserica Ortodoxă din Constantinopol.

Decizia ierarhiei acesteia din urmă, de a trimite ‘exarhi’ ai săi pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, fără a se consulta în această problemă cu Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril, și cu Preafericitul Mitropolit al Kievului și al Întregii Uceaine, Onufrie, este o intruziune foarte dură și fără precedent a unei Biserici pe un teritoriu străin cu propria sa Biserică locală, singura responsabilă pentru turma sa ortodoxă în această țară.

O asemenea măsură a Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu și a colegilor săi arhipăstori amenință unitatea Sfintei Ortodoxii. Din acest motiv, noi apelăm la clerul și credincioșii Bisericii Ruse din Afara Rusiei și din alte Biserici Ortodoxe să înalțe cu înflăcărare sfinte rugăciuni și pentru pace în Ucraina și, de asemenea, să se opună necondiționat răului care îi lovește pe surorile și frații noștri, fiii și fiicele persecutate ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Supremul Lider al Bisericii și păstorilor, Iisus Hristos, să îl întărească pe Mitropolitul Onufrie și episcopatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, la care toți cei care sunt separați trebuie să revină în pocăință și să ceară, în mod corespunzător, să fie primiți în Biserica Ortodoxă. Fie ca Domnul să dăruiască Preafericitului Părinte, clerului și poporului său care suferă mult, mila Lui cea nemăsurată, binecuvântările Sale și mângâierile Sale în necazul care i-a cuprins pe credincioșii lui Hristos din ținutul ucrainean. Amin.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *