Selectați pagina

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a interzis citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a interzis citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat decizia de a interzice citirea moliftelor Sfântului Vasile. Hotărâreale-a fost adusă la cunoștință clericilor printr-un SMS.

molitfele sf vasile cel mare

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a interzis citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare

Sute de preoţi au fost anunţaţi că nu mai au voie să citească moliftele Sfântului Vasile, considerate blesteme la adresa diavolului, pentru alungarea demonilor și dezlegarea celor posedați. Considerate ca având un efect extrem, moliftele nu pot fi citite decât de preoții cu har, și doar de sărbătoarea Sfântului Vasile. Unii clerici consideră potrivită decizia Sfântului Sinod nr. 630/2011, tocmai pentru că stabilește anumite limite.

“E un lucru mare. Moliftele nu pot fi citite decât în anumite condiţii şi nu de orice preot. Se ajungea la situaţii aberante, în care moliftele erau citite de neiniţiaţi şi chiar contra cost. Sfântul Sinod a luat o decizie înţeleaptă”, ne-a spus un cunoscut preot din Timişoara. Mesajul pe care mulţi slujitori ai Domnului l-au primit de Anul Nou suna în felul următor: “Preacucernice părinte, vă aducem la cunoştinţă că prin hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011, s-a stabilit (…) că la sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de 1 ianuarie se va oficia slujba Tedeumului, fără a se citi moliftele Sf. Vasile cel Mare. Vă rugăm să comunicaţi prezenta hotărâre tuturor unităţilor din protoierie”.

Sfântul Vasile este considerat de teologi, alături de Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe.

Nota noastră: Iar rânduiala de a se citi Molitfele Sfântului Vasile e stabilită de Sfinţii Părinţi. Cine îndrăzneşte să-i ’’corecteze’’ pe Sfinţii Părinţi? Toată rânduiala slujbelor este extraordinar de bine chibzuită şi alcătuită. Cu adevărat cei ce s-au ostenit la scrierea Tipicului slujbelor au fost de Dumnezeu luminaţi. Nici un cusur, nici un defect nu se observă în rânduiala slujbelor, totul este armonios, plin de sens şi de tâlc duhovnicesc. Noi trebuie doar să ascultăm, să înţelegem şi să trăim ceea ce ni se oferă atât de uşor şi simplu la biserică. Cu atât mai mult este necesar să ascultăm şi citirea Molitfelor Sf. Vasile cel Mare, ca să ne izbăvim de bântuiala dracilor… Cine din creştinii de azi are curajul să spună că nu este ispitit de draci?!…

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

4 Comentarii

 1. Petre

  Oare de ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane se teme sa-l blesteme pe dracu’? Sa nu-l supere cumva? Sau si episcopii de azi, ca toata lumea, nu vrea sa se mai impotriveasca stapanitorului lumii acesteia, care este chiar el, mamona, pe care ne temem sa-l blestemam…

  Răspuns
 2. Ioan

  Va impartasesc din ceea ce am aflat si eu de prin mass-media: Episcopul care a venit cu propunerea de a se interzice citirea molitfelor Sf. Vasile cel Mare este Corneliu Barladeau al Husilor, tot el a avut o atitudine dezaprobatoare in a-i apara pe Parintele Daniel(care practica citirea molitfelor de exorcizare asupra bolnavilor), si maicutele de la Tanacu (*cazul Tanacu a facut valva in mass-media din toata lumea, de pe urma caruia au castigat dusmanii Ortodoxiei). Se vede ca la carma Bisericii Ortodoxe din Romania nu toti episcopii sunt in Duhul Sfintilor Parinti, nici in duhul sobornicesc, apostolic, evanghelic.

  Răspuns
 3. marele Păcătos

  O rugăciune care trebuie neâncetat să fie făcută (la dorinţă cu metanii sau închinăciuni):

  Să te certe pe tine Domnul, diavole. Să piei cu toată puterea ta din tot cuprinsul meu, căci eu te cert şi te blestem pe tine diavole, în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. AMIN.

  altă rugăciune, în vreme când am supărat pe cineva sau cineva pe noi (se zice în genunchi şi cu lacrimi):

  Iartă-mi Doamne, greşeala ce făcui de dădui răului pe “fratele/mama/tata/sora/etc.” meu (numindu-l cu numele), căci eu îl iert în clipa aceasta în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin. iar pe diavol îl cert şi-l blestem, în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

  Răspuns
  • marele Păcătos

   o corectare, pentru că rugăciunile acestea-s date de însuşi Sf. Serafim Arhistrategul Mihail

   Iartă-mi Doamne, greşeala ce făcui de dădui răului pe “fratele/mama/tata/sora/etc.” meu (numindu-l cu numele), ŞI IARTĂ-L ŞI PE EL, căci eu îl iert DIN TOT SUFLETUL în clipa aceasta în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin. iar pe diavol îl cert şi-l blestem, în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii