Notă: Îi rugăm pe colegii din media, care doresc să preia acest material pentru publicare, să introducă pe site-urile lor în mod obligatoriu acest comentariu introductiv, care indică exclusivitatea asupra acestor informaţii (a textului în limba română, plus a clipurilor video, care au avut nevoie de timp îndelungat pentru a fi adunate)

Începînd du 23 mai 2019, una din principalele ştiri din mass-media au fost incendiile de pădure din Israel, care cu cîteva zile în urmă practic au izbucnit în toată ţara.

Au ars cîteva zeci de aşezări umane, au fost evacuaţi mii de oameni, poliţia şi pompierii se luptă cu focul prin toate mijloacele, dar se pare că incendiile aşa şi nu au de gînd să se oprească.

Dar cel mai important lucru e ca incendiile au izbucnit îndată după concertul cabalistei Louisa Chikkone (alias Madonna) la Eurovision.

Această poză nu vă aminteşte de nimic?

Incendiile forestiere din Israel par unele destul de obişnuite, însă în realitate ele nu sunt deloc obişnuite. Să aflăm de ce.

1) Timpul obişnuit al incendiilor în Israel e toamna, şi începutul iernii, aşa precum a fost în anul 2016, 2010 şi în alţi ani. Astăzi abia e încă luna mai.

2) Există foarte puţine păduri naturale în Israel, de aceea şi majoritatea copacilor prezenţi acolo au fost sădiţi în diferite momente ca rezultat al unor programe speciale. Şi deoarece aceşti copaci au fost sădiţi de oameni, şi nu au crescut de capul lor singuri în natură, trebuie de luat în calcul că oamenii care au sădit aceşti copaci au creat nişte fîşii speciale anti-incendii.

3) Cînd un incenciu începe undeva în pădure, focul se extinde prin focare, însă în acest caz totul a început să ardă simultant şi peste tot.

Practic nu există nici o îndoială că aceste indcendii au fost create artificial, aşa precum s-a mai întîmplat în California şi Grecia. Iată nişte imagini filmate cu drona:

Termenul „incendiu forestier” presupune faptul că arde o pădure, dar nu anume aşezările umane:

Cînd au loc incendii în Siberia sau în California, au de suferit aşezările umane, deoarece spre exemplu în Siberia oamenii trăiesc direct în taiga, adică acolo cum nu te-ai mişca – de jur împrejur sunt numai păduri. Iar în Israel oamenii trăiesc în kibuţuri, înconjurate de grădini sau cîmpii.