Selectați pagina

Sfîntul Mucenic Pafnutie Egipteanul

Sfîntul Mucenic Pafnutie Egipteanul

118602_sfantul_pafnutie_w400Sfantul Martir Pafnutie a fost chemat din Egipt si s-a nevoit in desert. In timpul persecutilor lui Diocletian (284-305), guvernatorul Adrian a poruncit ca Sfantul Pafnutie sa ii fie adus inainte. Sfantul neasteptand dupa acestia de au fost trimis sa il aduca,s-a infatisat inaintea guvernatorului pentru a marturisii pe Hristos si pentru a primii mucenicestile cazne.

Dintre soldatii care l-au pus la cazne, Dionisie si Callimachii, vazand puterea cu care Dumnezeu il tinea pe mucenic neatins au crezut in Hristos Mantuitorul ei insisi, fapta pentru care le-au fost taiate capetele. Dupa aceste cazne Sfantul Pafnutie a fost aruncat in inchisoare unde dintre cei inchisi a adus la Hristos un numar de 40 de oameni, acestia fiind si ei martirizari prin arderea de vii.

Dupa o vreme Sfantul Pafnutie a fost lasat liber, nevatamat aratandu-se prin grija lui Hristos, iar un crestin pe nume Nestorie l-a primit pe dansul la sine. Acesta, impreuna cu a sa familia, primind indrumarea cea duhovniceasca a sfantului, au ajuns in curand dintre cei mai ravnitori in credinta, iar pana intr-un sfarsit au primit moartea cea muceniceasca. Sfantul a fost sfatuitor si a intarit in credinta multi alti crestini pentru a-l marturisi pe Hristos si pentru a primi de la Dumnezeu binecuvantatele cazne. Unii au fost taiati cu sabile, altii arsi de vii, 546 a fost numarul acestora.

Sfantul insusi a fost aruncat de calai intr-un rau cu o piatra atarnata de gat, dar sfîntul s-a aratat plutind la mal cu piatra. Pana in sfarsit l-au trimis pe sfantul mucenic inaintea lui Diocletian insusi, imparatul ordonand ca sfantul sa fie rastignit intr-un smochin.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. vasile

  SFINTE MUCENICE PAFNUTIE….SFINTA MAICA NOASTRA MATRONA RUGATI-VA BUNULUI DUMNEZEU SI PENTRU SANATATEA ARHIMANDRITULUI NOSTRU PAFNUTIE SI PENTRU BINELE PATRIEI NOATRE!aparatorul,transmiteti felicitari,sanatate si mii de multumiri arhimandritului Pafnutie,pentru tot ce face!
  INTRU MULTI ANI PARINTE!!!!!!!

  Răspuns
 2. marele Păcătos

  câte suflete a salvat Dumnezeu prin acest minunat între Sfinţi..
  dacă face rost cineva de acatist sau canon către Sf.Mc.Pafnutie – Vă rog să-l publicaţi, sau măcar sursa s-o indicaţi!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.