Selectați pagina

Sfîntul Macarie de la Saharna

Sfîntul Macarie de la Saharna

Parintele Macarie de la Manastirea Saharna a fost unul dintre marii duhovnici ai vremii noastre. Egumen de la Manastirea Sfanta Treime, Saharna, s-a nascut in data de 25 aprilie 1888, in Moldova, si a adormit intru Domnul in data de 23 aprilie 1969, in satul natal. Fiind socotit sfant, parintele este praznuit local, in data de 13/26 mai.

Parintele Macarie Tincu – Manastirea Saharna

Parintele Macarie s-a nascut in data de 25 aprilie 1888, in localitatea Buciusca, judetul Rezina, in familia unor credinciosi simpli, anume Dimitrie si Ana, ca cel de-al treilea copil. Odata cu Botezul, copilul a primit numele de Mihail.

Inca de mic, tanarul Mihail s-a dovedit a fi ascultator si iubitor de liniste. Iubind mult sfintele slujbe, copilul se juca adesea “de-a preotul”, cadind curtea cu o jucarie asemanatoare cadelnitei. Cand era pedepsit pentru aceasta de tatal sau, om cu buna intentie si cu frica de Dumnezeu, copilul obisnuia sa raspunda, zicand: “O sa vedeti voi cum o sa-mi sarutati mana.”

Crescand, tanarul Mihail a inceput sa indrageasca foarte mult cartile, precum si pelerinajele la manastirile din zona, una dintre cele mai iubite ale sale fiind Manastirea Saharna. Acest loc sihastresc este ascuns de culmi muntoase din trei parti, fiind pastrat precum o comoara de mare pret.

Dorul de viata monahala a incoltit repede in inima copilului, drept pentru care, la varsta de numai 12 ani, el i-a rugat pe parintii sai sa il duca la manastirea sa iubita. Convinsi fiind de curatenia intentiei copilului, precum si de indelungatele lui rugaciuni, parintii sai il vor conduce la Manastirea Saharna. Peste ceva ani, tatal sau va imbratisa si el viata monahala, sub numele de Daniel.

Cu toate ca parintii sai aprobasera dorinta copilului de a intra in manastire, atat staretul manastirii, Iosif, precum si episcopul Iacov, au refuzat insa primirea lui Mihail in obste, varsta lui frageda facandu-i sa nu creada in statornicia dorintei sale. Acest lucru se petrecea in anul 1900, incercarile tanarului de a intra in obste continuand inca pentru o vreme.

In cele din urma, ravnitorul Mihail a spus parintelui staret: “Parinte cuvioase, oare nu despre mine a spus Stapanul Hristos “pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afara”, deci acum vin si eu catre Milostivul Dumnezeu, care prin tine vrea sa ma mantuiasca si pe mine.” Coplesit de dorinta de neclintit a copilului, staretul Iosif l-a primit in obste, zicandu-i: “Alegerea ta sa fie in unire cu vointa ta.”

Fratele Mihail era cel dintai in toate ascultarile, necartind si neintorcand nimanui cuvantul. Astfel, el a fost randuit ascultator la trapeza, la brutarie, la prescurarie, la strana, precum si in alte asemenea locuri de rugaciune. Pentru smerenia lui, fratele Mihail a ajuns sa fie iubit de toata obstea. Nu dupa multa vreme, fratele Mihail a fost tuns in monahism, primind numele de Macarie si fiind asezat sub ocrotirea Sfantului Macarie Egipteanul.

Mai apoi, fiind randuit ierodiacon si ieromonah, parintele Macarie a ajuns sa slujeasca lui Dumnezeu in Sfantul Altar, precum profetise inca de mic, prin jocurile sale. Pentru cuvintele sale pline de intelepciune, precum si pentru nevointele sale duhovnicesti, parintele Macarie a fost randuit duhovnic al manastirii, sub epitrahilul sau adunandu-se din ce in ce mai multi credinciosi.

Celor care il cautau, el le spunea, cu multa dragoste: “Puteti veni oricand, cand sunteti liberi si doriti sa-mi marturisiti ceva.” Cu adevarat, parintele primea pe oricine, oricand. Pe langa spovedanii, parintele savarsea si molitfe, pentru cei luptati de duhuri necurate, nu putine fiind minunile care au urmat rugaciunilor sale.

Pentru viata lui imbunatatita, parintele Macarie a fost randuit egumen al manastirii. Manastirea Sharna, fiind transformata in manastire de maici, parintii au plecat in alte manastiri, parintele Macarie retregandu-se in Manastirea Noul Neamt, iar mai apoi la Suruceni. Primind aprobare de la Centrul Eparhial, parintele se va intoarce la Manastirea Saharna, ca duhovnic al maicilor.

In anul 1950, in vreme de iarna, parintele va fi mutat fortat la Manastirea Cuselauca. In anul 1964, Manastirea Saharna a fost transformata in spital de psihiatrie. De aceasta data, vreme de doi ani, parintele s-a nevoit intr-un bordei de pamant, de langa sat. Imbolnavindu-se, parintele se retrage in satul natal, unde, in noaptea zilei de 22 aprilie 1969 adoarme in Domnul, fiind mai apoi inmormantat in cimitirul satului.

Manastirea Saharna a fost redeschisa in anul 1991. Cu binecuvantarea Preasfintitului Vladimir, noua obste a deschis mormantul parintelui Macarie, cu aceasta ocazie trupul sau fiind aflat neputrezit. Canonizarea locala a Sfantului Cuvios Macarie de la Saharna a avut loc in ziua de 21 decembrie 1995, avand ca data de praznuire ziua de 13/26 mai. Cuviosul Macarie este primul sfant canonizat local in Biserica Ortodoxa din Moldova postsovietica.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *