Sfinții Apostoli și Diaconi Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data de 28 iulie / 10 august.

Aceștia sunt patru dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostoli pentru a sluji la întâlnirile comunității creștine primare. Sunt socotiți între cei șaptezeci de ucenici ai lui Hristos.

Astfel, Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena fac parte din primii șapte diaconi ai Bisericii. Hirotonirea lor în treapta de diacon este relatată în Faptele Apostolilor (6,1-6). Ceilalți trei diaconi sunt: Ștefan, Filip și Nicolae.

Sfântul Prohor l-a însoțit mai întâi pe Sfântul Apostol Petru, împreună cu ceilalți ucenici, înainte de Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și a fost hirotonit episcop al cetății Nicomidiei, în Bitinia. Apoi, după Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Prohor a fost alături de Sfântul Ioan Evanghelistul și a fost exilat împreună cu acesta în insula Patmos. A avut sfârșit mucenicesc în Antiohia, fiind ucis de cei necredincioși pentru propovăduirea lui Hristos.

Sfântul Nicanor a fost ucis împreună cu două mii de oameni din Ierusalim, în ziua în care a fost ucis cu pietre și Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, după cum este scris în Faptele Apostolilor.

Sfântul Timon a fost pus de Sfinții Apostoli episcop al cetății Vostrichia din Arabia. De asemenea, a avut sfârșit mucenicesc, a fost aruncat într-un cuptor încins și ieșind din foc nevătămat s-a sfârșit fiind răstignit pe cruce.

Sfântul Parmena și-a împlinit și el slujba încredințată lui de Apostoli, propovăduind credința în Hristos, și a murit tot de moarte mucenicească, fiind îngropat de Apostoli.