Sfanta Mucenita Sofia a trait în timpul imparatului Adrian (117-138) si, fiind casatorita, a nascut trei fiice, carora le-a pus numele dupa cele trei virtuti crestine: pe prima Pistis (Credinta), pe a doua Elpis (Nadejdea), iar pe a treia, Agapis (Dragostea). Ramasa vaduva dupa nasterea celor trei fete, le-a crescut pe acestea in credinta crestina.

Domnitorul Antioh, insa, auzind de intelepciunea si frumusetea celor trei fete si convingandu-se ca sunt crestine, l-a instiintat pe imparatul Adrian, care in scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce la palat. Impreună cu ele a venit si mama lor, care le-a intarit in credinta, sfatuindu-le si invatandu-le. Imparatul a vrut sa le faca sa jertfeasca zeitei Artemida, dar cele trei fete au refuzat cu desavarsire, marturisind credinta in Domnul nostru Iisus Hristos, singurul si adevaratul Dumnezeu.

Atunci ele au fost supuse supliciilor, suferind moarte martirica si imbratisand cununa muceniciei.

Pe Pistis, care avea doisprezece ani, au batut-o cu toiege si i-au taiat sanii, din care, in loc de sange, a curs lapte si dupa alte chinuri, i-au taiat capul.

Dupa aceea pe Elpis, care era de zece ani, au supus-o de asemenea la felurite chinuri, si la urma, prin sabie si-a primit si ea moartea.

Tot asa a fost chinuita si Agapis, care avea noua ani si la urma i-au taiat capul.

Imparatul a poruncit sa fie omorate doar fiicele, pentru ca mama sa sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci si pierderea fiicelor. Aceasta le-a luat trupurile si le-a ingropat, trei zile pe urma plangand pe mormantul lor, apoi si-a dat sufletul catre Domnul.

Mormintele Sfintei Sofia si a fiicelor sale Pistis, Elpis si Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica Sfantul Mucenic Pangratie.

Din anul 1992, Sfanta Mucenita Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.