Selectați pagina

Sfintele icoane sunt datatoare de liniste si pace sufleteasca

Sfintele icoane sunt datatoare de liniste si pace sufleteasca

O sfanta icoana fie ca este intr-un colt al unei camere in casa unui crestin ortodox, , fie ca impodobeste peretii sfintiti ai unei biserici ortodoxe , are darul si puterea de a umple inima si sufletul credinciosului cu pace si liniste , cele doua bunuri ce dorim a le avea si pastra cat mai mult…caci icoana devine sfanta atât prin sfinţenia chipului pictat pe ea, cât şi prin sfinţirea pe care preotul o săvârşeşte cu harul Duhului Sfânt. 

Icoanele ne  învaţă necontenit adevărurile de credinţă ortodoxă, asa cum au fost formulate de către Sfânta Biserică şi cum au fost trăite de către mulţimea credincioşilor de-a lungul veacurilor. Sfintele icoane ale Mantuitorului, Maicii Domnului, ingerilor si sfintilor sunt cele care incalzesc si umplu de lumina credintei odaia sau biserica noastra prin puterea sfanta a persoanelor pe care le infatiseaza , noi inchinandu-ne la aceste persoane care sunt intrupate si nu la materialul din ele.

„Părinţii Bisericii au văzut în icoanele sfinţilor prezenţa lui Hristos şi a Duhului Sfânt, a energiilor dumnezeieşti necreate, dar şi o cale de a-L vedea pe Dumnezeu mai lămurit, prin contemplare. Or, icoanele înlesnesc această contemplare, fiind „ferestre care dau spre priveliştea de dincolo“, după cum le numea cunoscutul teolog rus Paul Florensky.”

Cate icoane trebuie să ţină un credincios în casa sa?

Am văzut în casele credincioşilor două variante: ori au icoane în toate camerele, şi este foarte bine să avem măcar o iconiţă în fiecare cameră, ori au un colţ al icoanelor.

La cineva am văzut o cămăruţă special rezervată, un adevărat altar, probabil că acolo îşi făcea rugăciunile, cu multe icoane, majoritatea dintre ele de valoare. Să împopoţonăm casa cu icoane nu are rost.

O icoană într-o cameră e suficient, cred eu, iar dacă vrem să ne facem un altăraş, sigur că putem, dar spaţiul respectiv să fie rezervat numai pentru aşa ceva. Altfel, ele tind să se banalizeze. Când te rogi în faţa icoanei Maicii Domnului şi a Mântuitorului, ţi-e concentrată mintea la aceştia. Când ai mai mulţi sfinţi, nu ştii cui să adresezi rugăciunea şi la care să te uiţi mai întâi. Rugăciunea este mai puternică atunci când este spusă în faţa icoanei. Icoanele ajută să ne reprezentăm persoana căreia ne închinăm. Stăm în faţa icoanei Maicii Domnului, dar nu credem că acea icoană este Maica Domnului. Este asemenea unei fotografii a mamei, pe care o privim şi avem impresia că stăm de vorbă cu ea, chiar dacă mama este departe. Aşa se întâmplă şi cu icoana. Nu cinstim materia, ci persoana reprezentată. Icoanele ne ajută ca să ne concentrăm mai uşor la persoana respectivă simbolizată acolo.”

Sursa: ziarullumina.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *