Selectați pagina

Sfînta Fecioara Maria este tipul fiinţei umane pe deplin realizate

Sfînta Fecioara Maria este tipul fiinţei umane pe deplin realizate

Fecioara Maria a trăit cea mai mare unire cu Dumne­zeu pe care o poate realiza omul. Ce înţelegere pentru Fiul Său, ce înţelegere pentru taina omului, taină care-şi are rădăcina în Dumnezeu, ce înţelegere pentru Dumnezeu Întrupat…

Importanţa Maicii Domnului vine din legătura ei cu Hristos. Această unire supremă cu Dumnezeu Întru­pat e experienţa ce ni se pune înainte. Fecioara Maria este tipul fiinţei umane pe deplin realizate.

Există la ea o inti­mitate infinită cu Dumnezeu şi un respect infinit: ea cu­noştea dumnezeirea lui Iisus într-un mod pe care noi nu-l cunoaştem, o cunoştea la un punct culminant. În Iisus ea slujea lui Dumnezeu. Există la ea în acelaşi timp o iubire maternă şi iubirea celei care este slujitoarea model a Domnului.

Nu putem să o separăm pe Fecioara Maria de noi, şi să o punem pe acelaşi plan cu Hristos. Ea stă pe acelaşi plan cu noi şi de aceea ne poate ajuta atât: arată ce poate realiza o făptură omenească folosindu-şi libertatea pentru a se însoţi cu voia lui Dumnezeu.

(Dumitru Stăniloae, Marc-Antoine Costa de Beauregard, Mica dogmatică vorbită. Dialoguri la Cernica, Editura Deisis, 2000, p. 184)

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.