Selectați pagina

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare sprijină acțiunile Patriarhiei de Constantinopol pentru convocarea celui de al VIII-lea Sinod Ecumenic al Bisericii Ortodoxe

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare sprijină acțiunile Patriarhiei de Constantinopol pentru convocarea celui de al VIII-lea Sinod Ecumenic al Bisericii Ortodoxe

Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare, care a avut loc la 26 noiembrie și-a exprimat doleanța ca Consiliul de lucru ce pregătește documentele pentru cel de al VIII-lea Sinod Ecumenic să nu abordeze două probleme care crează divizări între Bisericile locale (acordarea autocefaliei și ordinea pomenirilor Bisericilor Ortodoxe locale, în diptice), și că toate întrebările cu privire la pregătirile pentru Sinod și deciziile ce se iau la aceste reuniuni, să fie aprobate prin consens și nu cu aprobarea majorității absolute, așa cum se întâmplă în prezent.

Această decizie este adoptată de către Sinodul Bisericii Bulgare la cererea Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, care a cerut să se ia în considerare o scrisoare de informare trimisă încă din 2011, cu informații despre acțiunile de formare a Sinodului Ecumenic interprinse de Fanar.

În scrisoarea de anul trecut, având în vedere divergențele dintre Bisericile Ortodoxe locale pe probleme de acordare a autocefaliei și ordinea pomenirii Bisericilor Ortodoxe locale, în diptic, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oferit trei opțiuni pentru continuarea lucrărilor de pregătire a Sinodului Ecumenic. Opțiunea întâia, prevede continuarea, probabil infinită, a lucrărillor Comisiei în încercarea de a găsi compromisuri asupra celor două aspecte controversate. Conform opțiunii a doua, pregătirea Consiliului ar trebui să continue fără a include aceaste două aspecte în ordinea de zi. Iar cea de a treia opțiune, propune încetarea lucrărilor Comisiei pentru pregătirea Sinodului, sau continuarea amânării acestuia la infinit.

Sursa: ortodoxia.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

5 Comentarii

 1. Natalia

  Exista o proorocie ca dupa al VIII-lea sobor ecumenic va incepe al III-lea razboi mondial care va fi spre distrugere, spre deosebire de celelalte 2 războie (care au fost spre pocăinţă). Deci, dacă mai putem face ceva bun, să facem acum, căci atunci va fi prea târziu…

  Răspuns
  • Examoster

   Natalia, poţi spune mai multe despre proorocia despre care pomeneşti? Apoi ţi-aş fi recunoscător dacă ai menţiona unde ai citit despre faptul că primele 2 războaie mondiale au fost spre pocăinţă.
   Mulţumesc anticipat!

 2. Natalia

  Există multe proorocii de-ale sfinţilor Bisericii lui Hristos despre sfârşitul lumii. Despre asta au scris Sf. Efrem Sirul, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Nil Athonitul, Sf. Ioan Maximovici şi mulţi alţii, fiecare descoprindu-ne ceva nou din prisma lor duhovnicească. Despre faptul că se pregăteşte convocarea celui de-al VIII sinod ecumenic ştiu mulţi. Biserica Ortodoxă şi-a atins plinătatea dogmatică şi catehetică la cele şapte Sinoade Ecumenice (însuţi numărul 7 în Ortodoxie are conotaţia de sfinţenie şi perfecţiune, de exemplu: avem 7 Sfinte Taine, în Apocalipsă se vorbeşte despre 7 Biserici…). Deci, nu mai trebuie nimic de adăugat la Tradiţia şi Canonicitatea Ortodoxiei, care a fost stabilită de Însuşi Duhul Sfânt care i-a insuflat pe Sfinţii Părinţi. Pe scurt: cele 7 sinoade ecumenice au fost de la Dumnezeu, iar al optulea va fi de la oameni. Dar ce poate hotărî omul mai mult peste perfecţiunea dumnezeiasca? Probabil la acest sinod ecumenic multe biserici vor apostazia şi atunci implicit va veni mânia lui Dumnezeu şi va începe al treilea şi ultimul măcel al lumii. Să facem o paralelă logică cu Biserica Rusă: după trădarea şi omorârea ţarului Nicolae al II-lea, a unsului lui Dumnezeu, a urmat războiul şi nu numai, s-a scăldat Rusia în sânge şi geme Siberia şi acum de osemintele noilor mucenici… Iar ca argument că al treilea război va fi mai groaznic decât cele 2 îl citez pe Sf. Nicolae al Serbiei: ”Răutatea şi minciuna, aceste două meşteşuguri ale lumii, să ştiţi, vor lucra neobosit să producă şi cel de-al treilea incendiu mondial, mai înfricoşat decât cele 2 de mai înainte”.

  Răspuns
  • Examoster

   Într-adevăr, mulţi sunt Sfinţii care ne vorbesc despre sfîrşitul vremurilor… Dar, prea puţini am citit care să ne vorbească anume despre al 8 Sinod… Plus mai sunt printre ortodocşi păstori care învaţă turma că al 8 sinod e o scorneală, şi prin asta ortodocşii devin şi mai confuzi… Să nu mai vorbesc de alţii, care zic că în ascuns acest sinod a avut deja loc…

 3. Natalia

  Egumenul Mănăstirii Grigoriu din Muntele Athos, Arhim. Gheorghe spune că atunci când omul contemporan nu află plinătatea vieţii şi a adevărului în Hristos, este firesc să încerce a-şi potili setea din apele tulburi ale ereziilor. Asa ca păstorii sau păstoriţii care sunt confuzi, nu au o temelie ortodoxă solidă. Iar că al 8-lea sobor a avut loc deja, nu cred. S-ar fi aflat numaidecât. Dar cred, totuşi, că pe mine personal nu asta trebuie să mă intereseze. Principalul este ca eu să fiu în pocăinţă şi să fiu gata să mă înfăţişez înaintea Dreptului Judecător, că vremurile sunt tulburi. Dar trebuie să ştiu cum şi să-mi apăr credinţa şi să-mi mântuiesc sufletul.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii