Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare, care a avut loc la 26 noiembrie și-a exprimat doleanța ca Consiliul de lucru ce pregătește documentele pentru cel de al VIII-lea Sinod Ecumenic să nu abordeze două probleme care crează divizări între Bisericile locale (acordarea autocefaliei și ordinea pomenirilor Bisericilor Ortodoxe locale, în diptice), și că toate întrebările cu privire la pregătirile pentru Sinod și deciziile ce se iau la aceste reuniuni, să fie aprobate prin consens și nu cu aprobarea majorității absolute, așa cum se întâmplă în prezent.

Această decizie este adoptată de către Sinodul Bisericii Bulgare la cererea Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, care a cerut să se ia în considerare o scrisoare de informare trimisă încă din 2011, cu informații despre acțiunile de formare a Sinodului Ecumenic interprinse de Fanar.

În scrisoarea de anul trecut, având în vedere divergențele dintre Bisericile Ortodoxe locale pe probleme de acordare a autocefaliei și ordinea pomenirii Bisericilor Ortodoxe locale, în diptic, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oferit trei opțiuni pentru continuarea lucrărilor de pregătire a Sinodului Ecumenic. Opțiunea întâia, prevede continuarea, probabil infinită, a lucrărillor Comisiei în încercarea de a găsi compromisuri asupra celor două aspecte controversate. Conform opțiunii a doua, pregătirea Consiliului ar trebui să continue fără a include aceaste două aspecte în ordinea de zi. Iar cea de a treia opțiune, propune încetarea lucrărilor Comisiei pentru pregătirea Sinodului, sau continuarea amânării acestuia la infinit.

Sursa: ortodoxia.md